Пијалакот е исклучително силен. Бадемите се здрави затоа што се богати со витамин Е, цинк, магнезиум и калциум. Тие се добри за правилно функционирање на репродуктивниот систем.

Сепак, не треба да ги кон-сумирате во големи количини, 4 -5 на ден се доволни поради амигдалинот, кој го содржат. Може да го кон-сумирате така што ќе натопите 4 бадеми во чаша вода, ќе го оставите преку ноќ и лекот ќе го испиете наутро.

Бадемите ќе го зајакнат вашето срце поради изобилството на калиум и магнезиум, добри се за мозокот и мозочните функции, ќе ви дадат многу енергија, ќе помогнат во регулирање на проблемите со репродуктивниот систем, го регулираат кр-вниот притисок и холестеролот.

Овие семки се еден од најпопуларните видови на јаткасти плодови. Тие се одличен извор на минерали, витамини, протеини, влакна и низа други соединенија кои го подобруваат здравјето на целиот организам.

Бадемите се одличен извор на здрави масти кои го штитат здравјето на срцето и целиот кардиоваскуларен систем. Тие се одличен извор на антиоксидантни соединенија кои го намалуваат ризикот од срцев у дар. Дополнително, бадемите се многу добар извор на витамин Е, флавоноид кој го олеснува хроничното воспаление.

Тие се одличен извор на минерали како магнезиум, калциум, калиум, бакар, манган и аргинин. Сите овие соединенија имаат одличен ефект врз здравјето на кардиоваскуларниот систем.

Истражувањата покажуваат дека бадемите го намалуваат нивото на висок холестерол. Дневната кон-сумација на бадеми превенира од акумулација на плаки во внатрешноста на кр-вните садови и се препорачува за сите луѓе кои имаат висок кр-вен притисок.

Овие јаткки се одлични за здравјето и функционирањето на мозокот. Високата содржина на рибофлавин и Л-карнитин ги прави одлични за спречување на воспалителни процеси во мозокот.

Покрај другото, бадемите се одличен извор на витамин Е и антиоксиданти кои го намалуваат нивото на слободни радикали, ја одржуваат кожата здрава и млада. Научниците откриле дека бадемите можат да го намалат ризикот од оште.тување предизвикано од изложеност на УВ зраци и со тоа да го намалат ризикот од рак на кожата.

Бадемите се многу добар извор на мононезаситени масни киселини кои го регулираат нивото на гликоза во кр-вта и го контролираат начинот на кој клетките на телото го користат. Кон-сумирајќи бадеми секој ден, можете да го намалите ризикот од развој на инсулинска резистенција и ненадејни промени во нивото на шеќер во кр-вта.

Кората од бадем содржи пробиотици кои го подобруваат здравјето и го стимулираат дигестивниот тракт. Дигестивниот тракт се состои од голем број добри бактерии кои се неопходни за негово правилно функционирање. Без овие бактерии, ризикот од низа проблеми и потешкотии во работата на дигестивниот тракт се зголемува.

Бадемите се многу добар извор на антиоксиданти кои го намалуваат нивото на слободни радикали во организмот. Слободните радикали го зголемуваат ризикот од развој на хронично воспаление и клетките на ракот. Научниците откриле дека бадемите можат да го намалат ризикот од рак на дебелото црево, карцином и рак на дој ка.

Бадемите имаат алкален ефект

Алкалната храна ја регулира pH вредноста во организмот и го намалува ризикот од низа болести. Го зајакнува имунитетот и го стимулира дигестивниот систем. Претходните истражувања покажале дека со зголемување на внесот на алкална храна, можете да го намалите ризикот од развој и ширење на клетките на ракот, бидејќи тие не можат да преживеат во алкални услови.

Постапка за подготовка на лекот: Едноставно земете 4 – 5 бадеми и ставете ги во 250 мл вода. Поклопете ја чашата со крпа или тацна и оставете да отстои преку ноќ. Следното утро испијте ја добиената бадемова вода, а бадемите изедете ги како појадок.