Монахот Гаврил растел во време кога лекарите биле реткост, а медицината сè уште била неразвиена. Тој научил рецепти за природни лекови од неговата мајка и баба, а овие препарати се покажале како многу ефикасни кога некој ќе се разболел.
Тој советувал дека при применувањето на традиционалните третмани со лековити билки при лекување на разни состојби, секогаш е потребна и претходна молитва, за со сигурност болеста да биде излечена.
Тој советувал дека може да лекуваат многу болести со конcyмирање на чаеви, бидејќи како што велел тој, лековитите својства на билките сè уште не се испитани во целост, а имаат бројни лековити својства.
Тој често го цитирал Тарабиќ кој велел дека „луѓето ќе уми-раат од сериозни болести, но никогаш нема да разберат дека лекот всушност, е насекаде околу нив.“ Тоа се лековитите тревки и билки кои најчесто ги газиме и не ги распознаваме доволно.
Во книгата напишана за него „Монах Гаврило, пророкот на сите болести” напишана од монахињата Макрина Мајсторовиќ, ги пренесува советите на Гаврил кои и денес се применуваат насекаде во светот.
Кога имате некоја отворена ра-на, потребно е да земете чист пчелин восок претходно загреан за да се стопи, но не и да зоврие, а потоа во него се додаваат ситно сечкани билки како цвет од кантарион, амброзија, ајдучка трева, мајчина душица и сето тоа се меша во растопениот восок и малку се загрева, но не смее да се вари, за билките да не ги изгубат лековитите својства.
Овој восок се става на чиста газа, а потоа се остава малку да се подизлади па се става директно на ра-ната. Одозгора се става друга крпа и се врзува цврсто, така што восокот останува зацврстен на ра-ната.
Газата се остава да делува преку ноќ, а следното утро се става нова газа со топол восок. После 2 дена ра-ната целосно ќе се излечи. Восокот го забрзува процесот на лекување на раната, го извлекува воспалението и помага да не се создаде луз-на на местото на ра-ната.
Исто така овие мевлеми се добри за лишаи и разни проблеми на кожата (се мисли на егзема), лекуваат изго-реници. Вососкот во комбинација со кантарионот има способност да прочисти од инфекции, да ги уни-шти габичните бактерии и да ја дезинфицира ра-ната.
Исто така, тој советува кога ве б оли окото и доколку ви се појави црвенило, тогаш направете чај од камилица, а потоа додадете малку мед и малку шеќер во чајот, а потоа натопете чисто марамче или газа и ставете ја на окото.
Газата треба да биде млака, а при натопувањето треба да се исцеди, да остане само влажна. Потоа легнете на кревет и држете ја газата неколку часа. Гаврил советува дека црвенилото по кратко време ќе исчезне и б олката ќе ја cнема.
Кога детето или возрасен има треска не смее да дозволите температурата да се искачи до 40 степени, бидејќи може да настане оште-тување на мозокот, нер-вите, белите дробови. Штом забележите дека температурата на вашето дете постојано расте изрендајте неколку компири и распоредете ги на неговите нозе. Се става на стапалата, прстите и глуждовите завиткани во крпа.
Оставете компирите да ја извлечат температурата 20 – 30 минути, а потоа постапката се повторува и се ставаат нови компири на нозете. Од вториот слој, температурата ќе се намали бидејќи компирот има можност да ја извлекува температура од телото.
Во исто време, на гра-дите на детето ставете млака крпа натопена во топла ра кија, а над таа крпа ставете уште една сува крпа. Лековитата ра кија ќе го извлече воспалението од белите дробови и грлото и ќе спречи создавање на трајни луз-ни.
Се става и газа на главата со неколку парчиња сечкан лимон или лист зелка, така што листот малку се омекнува со вода и се става на челото за да се олади протокот на к-рв во вратот и главата.
Се препорачува во исто време да пиете чај од липа, нане, мелиса или мајчина душица. Следете ги овие чекори, а температурата ќе ја снема за половина час. Затоа, не дозволувајте зголемување на температурата и ризик од настанување последици, сè додека не дојдете на лекар, да ја утврдите причината за високата температура.
Тој советува дека за болести на бубрезите и мочниот меур, најдобро е да пиете чај од бреза, чај од пченкарна свила и чај од лисја од круша. Сварете ги во топла вода, ставете еден грст од споменатите билки и поклопете.
Потребно е чајот да отстои поклопен половина до еден час, а потоа се пие по една чаша ден, 10 – 15 денови по ред. Листот од круша е најсилниот лек за лекување на инфекции на мочниот меур и бубрезите и за чистење на каналите.
Исто така, се препорачува да конcyмирате чај од магдонос. Пијте го постојано, и покрај тоа што е добар за прочистување на бубрезите и мочниот меур од инфекции, одличен е затоа што му помага на црниот дроб да ја филтрира кр-вта и го чисти црниот дроб од штет-ни материи.
Чајот од кантарион го чисти црниот дроб, помага при правилно функционирање на жолчката и варењето на храната, дава отпорност на организмот, помага при заздравување на ра-ни и ги обновува ткивата. Кантарионот е добар и за нер-вите, помага во справување со стре-сот, а исто така овозможува подобар сон, ги зајакнува нер-вите и делува сми-рувачки.
За проблеми со варењето на храната, Гаврил советува конcyмирање на чај од мајчина душица во комбинација со кантарион, црн чај (турски чај) и маточина. Пиејќи го овој чај, малку горчив на вкус ќе ја прочисти слузта и ќе помогне при варењето на храната и обновувањето на гастричната слузокожа. Исто така, тој советува да се пие чај од лист од дуња против дизентерија. Пијте го чајот додека сè уште е топол, а по една чаша веднаш ќе ви биде подобро.
Кога ра-ната е гно-јна или црвена или доколку се појави чир, на тоа место веднаш се става лист од подбел, се преврзува со крпа или завој и се чува на болното место 2 -3 часа, а потоа повторно се менува газата. Се поставуваат нови лисја, и така одеднаш ра-ната ќе почне да се чисти, гно-јот ќе започне да се цеди сам по себе и ра-ната ќе се исчисти и ќе зарасне брзо.
Ништо не може да извлече гн-ој од рана побрзо од лист од подбел. Овој лек го користеле луѓето уште многу одамна, но во овој лек веруваат и го применуваат дури и некои од лекарите. Овој лек помага за заздравување на раната што е можно поскоро.
За бронхитис, пијте ги истите чаеви споменати погоре, но исто така и чај од бел слез. Чајот од бел слез помага при искашлување на секретот од белите дробови. Пијте што е можно повеќе „прегорен“ шеќер со млеко. Непријатноста веднаш се cмиpyва, бронхиите се cмиpyваат и нема иритација на белите дробови при кашлање.
И во случај на срцеви заболувања, тој советува да се јадат семки од праска или кајсија и да се јадат овие семки неколку дена, што е можно почесто, затоа што во нив има нешто што му помага на срцето, ги храни срцевите мускули.
За анемија, тој советува да пие сок од капини и коприва. Во зовриена вода се става неколку суви листови коприва, а потоа се пие топло во интервали за да не се покачи кр-вниот притисок.
Кога децата се бледи и анемични, тој ги советува постојано да јадат грозје, тоа му дава сила на човекот. Дури и да пијат чај од цвекло, или да го јадат свежo или варенo во салата. Може да биде и ситно сечкано цвекло со свеж морков, неколку јаболка во комбинација со мед и da се јаде како овошна салата за подобрување на кр-вната слика.