Дињата е вкусно, хранливо и лековито летно овошје кое пружа освежување во текот на топлите, летни денови. Истражувањата покажале дека жолтата диња содржи соединенија кои ја разредуваат кр-вта и спречуваат нејзино згрутчување, пишува НМД.мк

Бидејќи тромбовите патувајќи низ кр-вните садови може да доведат до мозочен или срцев у дар, експертите ја сметаат дињата за една меѓу најдобрите намирници кои го намалува ризикот токму од овие состојби.

Исто така, дињата е одлична и за здравјето на желудникот и цревата. Плодот содржи дури 95% вода и делува сми-рувачки на воспалената слузокожа од желудникот и цревата.

Јадете ги дињите и искористете ги нејзините благодети за целокупното здравје, а истовремено уживајте во овој сладок, летен десерт. Претставува одличен извор на калиум, а содржи дури трипати повеќе од лубеницата, пишува НМД.мк

Својата жолтопортокалова боја ја добива од бета-каротенот кој е многу силен антиоксиданс, односно се бо -ри против слободните радикали и на тој начин делува превентивно од заболување на теш-ки болести.

Дињата помага при лекување на разни болести, но и при заштита на кожата од изго-реници. Во народната медицина дињата се користи за смирување и освежување.

Водата и калиумот од ова овошје ја подобруваат работата на бубрезите и помагаат во отстранувањето на штет.ните материи од организмот. Дињата е природен лек за деток.сикација на организмот.

Дињата во народната медицина се користи и против камен во бубрег, при у бод од инсекти и изго-реници, при заболувања на желудникот и цревата. Помага при воспаление на жолчните и мочните патишта, при пореметено варење на храната.

Сокот од диња, поради големата количина на антиоксиданси, му помага на организмот да се бо-ри против штетните слободни радикали, кои ја оштетуваат кожата. Дињата и нејзиниот сок штитат и од дејството на штет-ните сончеви УВ зраци.

Облоги од сок од диња се користат за намалување на б олката. На б олното место се ставаат облоги од исцеден сок од диња или од изрендана диња. Местото се фиксира и се остава да делува неколку часови, а по потреба се менува со нова облога.

Дињата е неверојатно овошје кое поседува 19 витамини и минерали кои го зајакнуваат имунолошкиот систем, прави деток.сификација на ор-ганите и добро го хидрира и алкализира телото.

Дињата не се дигестира долго, па без проблем се апсорбира во телото. Од таа причина дињата е одлична да се јаде наутро на празен стомак како појадок. Богатството со витамин Ц во дињата е многу важно бидејќи му помага на имунолошкиот систем во бор-бата п ротив бактерии и вирусни инфекции.