Без антибиотици лекува воспалено и отечено грло. Ќе почувствувате олеснување или целосно излекување штом го испиете лекот. Овој чај е добар за настинки и кога чувствувате дека ви е многу студено, пред разболување.
„Пред два дена чувствував гре-бење во грлото, а вчера многу почна да ме б оли и ми беше отечено, имав чувство како да имам ра-на во грлото. Го направив овој чај и веднаш го испив додека беше топол. Б олката веднаш престана. Пред тоа додека не знаев за овој феноменален природен лек, задолжително се јавував на лекар“ – рецепт од читателка.
Потребни состојки: сок од еден лимон, 250 мл врела вода, 1 голема лажица мед, малку рендан корен од ѓумбир.
Постапка: Измешајте во шолја или чаша сок од исцеден лимон, ситно изрендан ѓумбир, 1 голема лажица мед, па додајте зовриена вода. Сето брзо измешајте го и веднаш испијте го, не чекајте да излади.
Ѓумбирот содржи соединение наречено гингерол кое поседува моќни лековити својства и може да делува поттикнувачки во бор-бата со вирусни и бактериски инфекции.
Гингеролот е главната биоактивна компонента на ѓумбирот. Има м-оќно антиоксидативни и антивоспалитени својства.
Гингеролот може да го намали ризикот од развој на поголеми инфекции. Тој се смета за одговорен и за инхибирачкото дејство на ѓумбирот врз развојот на многу бактерии од различни видови.
Ѓумбирот може да помогне при га-дењето и на-гонот за пов-раќање. Традиционално се употребувал при мач-нини и га-дење, особено при оние на-гони за по-враќање кои се појавуваат наутро.
Помага за намалување на б олките во мускулите. Антивоспалителните својства на ѓумбирот можат да помогнат кај остеоартритисот. Ѓумбирот може драстично да влијае на намалување на шеќерот во кр-вта и да го намали ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Ѓумбирот може значително да ги намали мен-струалните б олки.
Ѓумбирот може да помогне во намалувањето на нивото на холестерол во кр-вта. Исто така помага при превенција кај Алцхајмеровата болест. Ваквата состојба е доста честа појава кај постарите лица.
Ѓумбирот има многу богат состав. Содржи калиум и манган, како и витамини А, Ц и Б комплекс. Поради своите антиинфламаторни и аналгетски ефекти, се користи за помош при б олка и воспаление. Помага при б олки во мускулите и грбот и гр-чеви при мен-струацијата.
Лековити својства на ѓумбирот: помага при варење на храната, го ублажува га-дењето, го намалува лошиот холестерол и шеќерот во кр-вта, се користи за респираторни проблеми и кашлање, ја намалува температурата, ја сти-мулира циркулацијата на кр-вта.
II Рецепт: Рецепт на Силвана од Силванина кујна. Зајакнете го имунитетот преку ноќ со комбинација од три намирници. Оваа моќна комбинација од мед, ѓумбир и лимон ќе ве заштити од сите вируси и сезонскиот грип. Толку е лековита што нема да се почувствувате бол-ни и настинати доколку ја кон-сумирате секојдневно.
Потребни состојки: 2 лимони, средно парче корен од ѓумбир, 3 лажички мед.
Постапка: Во длабок сад исечете 2 лимони на подебели парчиња заедно со кората. Доколку лимонот ви е купечки, претходно ставете го во сад со вода и сода бикарбона да отстои некое време, а потоа да ја искористите и неговата кора. Потребно е да ги извадите семките од лимонот додека го сечете.
Потоа земете средно парче корен од ѓумбир, излупете ја кората и исечете го на мали парчиња. Додајте го во садот со исечканиот лимон. Ѓумбирот и лимонот ставете ги во блендер, а на крајот додајте го медот во блендерот.
Изблендирајте ја смесата додека да се измешаат сите состојки и стане хомогена. Подготвената смеса префрлете ја во стаклена тегла и чувајте ја во фрижидер. Смесата треба да се искористи во рок од една недела.
Наутро на празен стомак, ставете една супена лажица од смесата во чаша и потоа додајте вода. Малку измешајте со лажицата и потоа испијте ја смесата. Повторувајте ја оваа постапка секое утро, а имунитетот ќе го зајакнете преку ноќ. Деталите од целата постапка може да ги погледнете ОВДЕ.
III Рецепт: Антиви-русен лек
Потребни состојки: 2 чаши вода (450 – 500 мл вода), 1 лажичка слаткарче, 1 лажичка сув ѓумбир.
Постапка: Во лонче со ставате две чаши вода. Потоа додајте 1 лажичка слаткарче и 1 лажичка сув, мелен ѓумбир. Оставете да зоврие водата, а потоа продолжете со варење на средна температура околу 10 минути.
Поделете ја течноста на два дела. Едната половина испијте ја веднаш кога ќе станете од спиење наутро, а другата половина оставете ја за попладне. Пред да ја испиете втората половина од чајот, загрејте го малку на шпорет во тенџере.
Слаткарчето има бројни лековити својства. Има многу сложен хемиско – хранлив состав, што го прави единствен меѓу лековитите растенија. Има голем број на лековити својства, но особено е корисен врз респираторниот и дигестивниот тракт.
Овој корен се користи за производство на сирупи против кашлица и чир на желудник. Слаткарчето е докажан лек во заздравувањето на воспалението на грлото, синусите и белите дробови.
Најдобар начин за консу-мирање на слаткарчето е во форма на чај. Покрај дишните патишта, овој корен има многу силно влијание врз имунолошкиот систем. За проблеми со стомакот, најдобро е да го комбинирате со кантарион и тегавец.
IV Рецепт: Домашен сируп кој во истиот момент делува и ги лекува б олестите
Куркумата, ѓумбирот и медот се едни од најм-оќните природни лекови кои го зајакнуваат имунитетот и ги одби-ваат б олестите, а освен што имаат лековити својства, тие се привлечни и поради нивниот вкус.
Свежата куркума не е достапна на секој чекор како што е случај со сувата во прав, но сепак може да се купи во некои од подобро снабдените продавници за здрава храна. Се препорачува да се кон-сумира во комбинација со црн пипер, за уште поголема сти-мулација на нејзиното дејство.
Потребни состојки: 2 мали чаши квалитетен мед, корен од ѓумбир, корен од куркума, 1 лажица куркума во прав, 1 лимон, 1 портокал, 1/3 чаша јаболков оцет, 1 пиперка.
Подготовка: Измијте ги добро лимонот и портокалот, исцедете ги (заедно со кората доколку се органски) и изрендајте ги куркумата и ѓумбирот. Истурете јаболков оцет во подлабок сад и измешајте го со сокот од лимон и портокал. Кората од лимон и портокал истретирајте ја со вода и сода бикарбона.
Изрендајте ја кората од лимон и портокал, а потоа додајте ја во смесата заедно со останатите состојки и добро измешајте. Оставете ја смесата во фрижидер преку ноќ, а потоа процедете ја следниот ден, мешајќи да се одделат сите големи парчиња.
Се кон-сумира така што се додава 1 супена лажица од смесата во незасладен чај или чаша вода наутро на гладен стомак. Доколку сирупот го комбинирате со чај, обратете внимание чајот да е изладен за да ги искористите придобивките на медот. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска