Селен (Levisticum officinale) е високо повеќегодишно растение, единствениот вид од родот Levisticum од семејството Apiaceae. Може да порасне до 1,8 – 2,5 м. Стеблата и лисјата имаат светлозелена до жолтозелена боја и мирисаат нешто слично на целерот.
Коренот е многу голем и разгранет. Цветовите се жолтозеленикави со дијаметар од 2 – 3 мм. Цветаат во доцна пролет. Има силен и пријатен мирис. Лесно се одгледува, а на квалитетна почва може да порасне и до метар.
Толерира затворен простор многу добро, бидејќи е повеќегодишна култура може да се одгледува и во саксии. Темнозелените ароматични лисја се собираат до есен, а останатите лисја се собираат и сушат, како и коренот. Ова растение ретко може да се најде во природата како диво, иако е многу ценето во народната медицина.
Неговиот корен е особено лековит, но исто така лисјата. Овие делови содржат есенцијално масло во кое главната состојка е терпинеол.
Чајот од селен ги олеснува дигестивните проблеми, особено со прекумерно лачење на желудочна киселина. Тој е силен диуретик, се препорачува за едем (оток), особено со изразен оток на нозете, гихт, ревматизам, тешко и болно мокрење.
Ефикасен е и за нервите, успешно ја елиминира мигрената. Народните лекари го препорачуваат и за жолтица. Се подготвува со една или половина лажичка сув и сечкан суров корен се прелива со чаша топла вода. Оставете водата да зоврие, а потоа варете уште 10 минути, па процедете. За да се постигне посакуваниот ефект, се пие двапати на ден, незасладен и голтка по голтка.
За проблеми со варење и подуеност, лекот се подготвува од еднакви делови на мешавина од корен од ѓумбир и ким, кои се варат во вино наместо во вода. Не се препорачува за бремени жени.
Сувиот корен во прав има исто дејство како чајот. Консумирајте го правот два до трипати на ден со 1/4 лажичка вода. Коренот го загрева стомакот и го подобрува варењето.
Само листот се користи за зачинување на јадењата. Има мирис сличен на целерот и малку горчлив вкус, па затоа се користи во мали количини. Се додава во супи од зеленчук. Овој дел од растението содржи најмногу есенцијално масло, смола и витамин Ц, најдобро е да ставите свежи лисја во сезонска салата.
Благодарение на неговите исклучителни лековити својства, селенот стана вистински предизвик за научниците од целиот свет. Јапонски истражувачи потврдија дека неговиот екстракт делува против хипергликемија и дијабетес, но исто така и против разни габички како кандида и одредени бактерии.
Селенот, член на семејството на јагликата, е широко користен во некои делови на Европа и југозападна Азија. Употребата на селен во храната и природното лекување не е ништо ново.
Против камења во бубрезите
Селенот е диуретик кој стимулира мокрење без да се изгубат електролитите. Зголеменото мокрење превенира од создавање камења во бубрегот.
Го зајакнува здравјето на белите дробови
Традиционалната медицина користи селен за омекнување на секретите во белите дробови, што пак го подобрува протокот на воздух, дишењето и внесот на кислород.
За здрава кожа
Селенот се препорачува како природен начин во бор-бата против кожни заболувања како што се дерматитис и акни. Научниците открија дека селенот е еден од најмоќните екстракти против бактерии како што се E. coli, Salmonella, H. pylori и H. influenzae.
Го олеснува варењето и ги отстранува гасовите
Смирувачките придобивки од селенот се многу ефикасни и тој е одличен лек за ублажување на дигестивните проблеми, намалување на подуеноста и ослободување од гасови. Оваа билка се смета за природен лек за непријатност во зглобовите поврзана со гихт и ревматски оток на зглобовите. Покрај тоа, не предизвикува никакви несакани ефекти.
Против алергии
Смирувачките ефекти на селенот се природна помош во бор-бата против симптомите на алергија. Кверцетинот, соединение присутно во растението го инхибира ослободувањето на хистамин и ги ублажува иритациите на кожата, најчесто предизвикани од чувствителност на надразнувачи од животната средина.
Против непријатност во мен струацијата
Откриено е дека селенот обезбедува ослободување од непријатноста во мен-струалниот циклус.
Чај од селен
Чајот од селен е богат со витамини од комплексот Б, неопходни за енергија и витамин Ц, кој ја одржува кожата здрава и здравјето на имунолошкиот систем.
Потребни состојки: 1 лажичка ситно исечен сув корен од селен или 1 лажичка ситно сечкан корен, 1 чаша врела, зовриена вода (200 – 250 мл).
Постапка: Ставете го коренот во чаша врела вода и оставете го да отстои 5 минути, а потоа процедете. Кон-сумирајте голтка по голтка.
Како се одгледува селен?
Кога станува збор за одгледување на селенот е многу едноставно. Раз-множувањето се врши со делење на корените или семето. Богата, влажна, но добро исцедена почва е она што му треба на ова растение, како и сончево место.
Кон крајот на летото, кога семето зрее, треба да се посее, а потоа да се пресадат садници, или во есен или рана пролет. Растенијата треба да се пресадат на растојание од околу 30 цм едни од други.
Семето може да се сее и на пролет, но пожелно е да се сее само кога е зрело. Селенот треба да трае неколку години, ако се води добра грижа за него. Како годишна култура, може да се одгледува и во саксии. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска