Ракот зема се поголем замав. Оваа болест добива епидемиски размери. Иако медицината забележува голем прогрес, сепак, најчесто решение за болеста е хемотерапија или операција.
Затоа ви ги претставуваме петте намирници кои ефикасно делуваат во превенција и лекување на болеста. Како што шеќерот може да биде храна за канцерогените клетки, оваа храна има силно негативно влијание врз ќелиите на ракот.
Грозје
Грозјето е богато со антиоксиданси. Најважната карактеристика е присуството на природни инхибитори, како што е ресвератролот.
Бројни истражувања покажале дека токму грозјето го намалува ризикот од појава на рак и го намалу неговиот раст.
За време на консумацијата на розје, се препорачува консумација и на семките кои ги содржи плодот.
Канабис
Маслото од канабис ефикасно ги уништува канцерогените клетки во организмот.
Единствен проблем е што во голем дел од земјите во светот, употребата на канабис е нелегална.
Зошто е куркумата толку моќна?
Еден од најмоќните антиоксиданси е куркумата. Една неодамнешна студија направена во Минхен покажа дека го спречува метастазирањето на ракот.
Куркумата има антивоспалително дејство кое го спречува ТНФ-алфа (тумор-некроза фактор) и го уништуваат стресот кој е еден од причинителите на оваа болест.
Глуварче
Цветовите и листовите на ова растение се богати со лековити супстанци, меѓутоа неговиот корен содржи активни состојки кои ги убиваат ќелиите на рак, а во исто време, здравите ќелии и понатаму остануваат неоштетени.
Зелеј чај
Зелениот чај своите здравествени придобивки ги должи на флавоноидите од кои особено е важен епигалокатехинот. Тој му помога на организмот да го блокира туморот.