Ружички со ореви – традиционален сочен десерт што станува сè повкусен со секој нареден ден
Ружичките со ореви се едни од најубавите традиционални залевени десерти, налик на баклава, но со убава форма на цвет.
Нежни, мирисни и богато полнети со ореви, тие се десерт што навистина добива на вкус со секој изминат ден, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
За ружичките
• 500 г мелени ореви
• 500 г кори за баклава
• 400 г шеќер
• 250 г путер или маргарин
За шербетот
• 600 г шеќер
• 600 мл вода
• 1 лимон (исечен на кругови)
• НМД

Постапка
I. Подготовка на шербетот
1. Во тенџере сипете ја водата, додајте го шеќерот и лимоновите кругови.
2. Варете го шербетот околу 7 минути, додека да проврие и да добие бистра текстура.
3. Тргнете го од оган и оставете го целосно да се излади.
II. Подготовка на филот и путерот
1. Путерот стопете го и процедете го (по желба), за да се одвои млечниот талог што не е потребен.
2. Во поголем сад додајте ги мелените ореви и шеќерот, па измешајте ги.
III. Формирање на ружичките
1. Тепсијата нежно премачкајте ја со малку путер.
2. Земете прв лист кора, премачкајте го со стопениот путер и распоредете дел од филот од ореви.
3. Поставете втор лист малку повлечен од горниот раб, повторно премачкајте го и распоредете фил.
4. Продолжете да редите на ист начин, додека да поставите вкупно шест листови.
5. Внимателно свиткајте го целиот слој во ролат, пазејќи корите да не пукаат.
6. Завиткајте го ролатот уште еднаш во дополнителен лист премачкан со путер, за да биде поцврст.
7. Со остар и тенок нож сечете ружички. Ако некој дел се отвори, премачкајте малку путер и залепете ги рабовите.
8. Подредете ги ружичките директно во тепсијата.
9. Постапката повторувајте ја со сите кори и фил.
IV. Печење
1. Ружичките премачкајте ги со остатокот од путерот.
2. Печете ги во загреана рерна на 120°C околу 60 минути, додека да станат златести и цврсти на допир.
V. Залевање и сервирање
1. Веднаш штом ќе ги извадите од рерна (додека се топли), прелијте ги со добро изладениот шербет.
2. Оставете ги да впијат убаво, а потоа разладете ги во фрижидер.
3. Најубави се добро изладени и после неколку часа — уште повеќе после еден ден.
Пријатно и уживајте во овие прекрасни традиционални ружички со ореви! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:












