Полумесечини колачиња: 3 состојки 🌙 | Без брашно и глутен
Овие нежни полумесечини колачиња се вистински празничен накит – едноставни, без брашно, без глутен и подготвени со само три состојки.
Надворешно крцкави, а внатрешно полни со арома на ванила и печени ореви. Идеални за подарување, споделување или тајно уживање со шолја топол чај.
Рецептот е богат и дава над 40 колачиња – доволно за убаво украсена кутија за Божиќ или за долготрајно уживање со кафе, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
2 белки
125 г ситен шеќер со вкус на ванила
220 г мелени ореви
150-200 г групно мелени ореви (за валање на колачињата)
НМД


Постапка:
Во сад ставете ги двете белки и матете ги околу 40 секунди додека да станат пенливи. Постепено додавајте го ванилиниот шеќер додека за да се создаде сјајна и мазна смеса.
Измелете ги 220 г ореви во фин прав и додавајте ги во смесата во два наврати, мешајќи со шпатула додека да се формира уедначено тесто.
За облогата, грубо смелете 150 до 200 г ореви за да добиете мешавина од прав и ситни парчиња. Оваа текстура ќе обезбеди крцкавост и празничен изглед.
Со две мали лажички црпнете од смесата и спуштете ја во крупно мелените ореви. Посипете ги и одозгора за да се обложи грутката од сите страни.
Со рацете обликувајте во мали полумесечини. Редете ги на плех обложен со хартија за печење, оставајќи простор меѓу нив, бидејќи малку ќе се шират за време на печењето.
Печете на 100 °C со вентилатор 1 час. Долгото и нежно печење е неопходно за совршена текстура – колачињата се стврднуваат без да пукаат и развиваат интензивна арома на ореви.
По ладењето, колачињата се подготвени за уживање или пакување како елегантни домашни подароци. Се чуваат 10-15 дена во херметички сад на собна температура.
Можете да ги замените оревите со бадеми, лешници, индиски ореви или кикиритки. По желба, додајте прстофат цимет, рендана кора од портокал или друга арома во тестото за дополнителна длабочина на вкусот.
Совет на готвачот: Не тежнејте кон совршенство – убавината е во артизанската уникатност. Секоја полумесечина е различна, секоја серија има свој карактер. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:












