Кој не пробал ќе се кае…БАКЛАВА СО ПЛАЗМА…Сочна, крцкава и многу вкусна…

Сите знаеме дека оригиналната баклава се приготвува само со ореви, но има и други видови на баклави кои едноставно мора да ги пробате, зошто не можете да им одолеете.

Таква е и оваа баклава со мелена плазма. Има вкус што не може да се опише! Подолу можете да прочитате за масна и посна верзија на оваа баклава.

I РЕЦЕПТ – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

500 г кори,
300 г мелени бисквити (плазма),
3 јајца,
5 лажици шеќер,
5 лажици масло,
масло за прскање на корите.

ШЕРБЕТ:

1 литар вода,
800 г шеќер,
1 лимон

II РЕЦЕПТ – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

500 г кори за баклава,
200 г мелени ореви,
200 г мелена плазма,
2 лажици шеќер,
4 лажици гриз,
100 мл масло,
1 шолјичка лимонов сок.

И уште: 100 мл масло, 100 г путер/маргарин.
За сируп: 600 г шеќер, 1 ванилин шеќер, 1 лимон и 700 мл вода

ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:

Сочна баклава со плазма: ова мора да го пробате, зашто стварно е предобора

Видеото за вториот рецепт можете да го погледнете ОВДЕ: