СЕ ТОПИ ВО УСТА…Сочен пандишпан готов за 15 минути…Рецепт кој вреди да се запише…Некој го нарекува „нутма“, „бучма“, „раванија“, „сунѓерка“, а кај нас дома го нарекувавме едноставно „пандишпан“.

Во зависност од кој крај потекнувате, веројатно имате ист или сличен колач кој го нарекувате поинаку од останатите. Еве што ви е потребно:

РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

10 јајца (по можност селски, за да добие колачот убава жолта боја),
10 супени лажици шеќер,
10 супени лажици брашно.

ЗА СИРУП:
1.3 литар вода,
800 г шеќер,
1 кесичка ванилин шеќер (10 г).

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

10 јајца,
150 г шеќер,
1 кесичка ванилин шеќер (10 г),
60 мл растително масло,
150 г брашно,
1 кесичка прашок за печиво (10 г).

ЗА СИРУП:
600 г шеќер,
600 мл вода,
60 мл лимонов сок

ПОСТАПКА:

СОЧЕН ПАНДИШПАН: Готов за 15 минути, се топи во уста