Навистина добив многу прашања во врска со оваа ролат, па максимално се потрудив да го добијам. Го направи мојата свекрва за свршувачката на нејзината ќерка, а јас бев само фотографот. Сега е редовен десерт на секоја празнична трпеза…Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
За темниот дел:
500 г мелени бисквити Petit Beure (една кутија)
250 г шеќер во прав
100 г рендано чоколадо за готвење
околу 50 мл рум (може и повеќе, по желба)
200 мл топло млеко
какао ако е потребно за јачина на бојата
ФИЛ:
250 г маргарин/путер
100 г шеќер во прав
200 г кокос
ПОСТАПКА:
Мелениот бисквит, шеќерот во прав, ренданото чоколадо (по желба можете да додадете уште чоколадо), ако сакате рум, а ако сакате појака боја додајте какао, измешајте ги во еден подлабок сад и полека додавајте го топлото млеко.
Додавајте го млекото малку по малку, можеби нема да ви требаат сите 200 мл млеко. Смесата не смее да биде премногу мека или премногу тврда!
Фил:
Омекнатиот маргарин и 100 г шеќер во прав изматете ги со миксер или рачно додека да се изедначат, а потоа додајте 200 г кокос, па повторно измешајте додека да се изедначи.
Исечете една пластичната кеса од 3 килограми за да добиете форма на правоаголна „книга“ или пластична фолија, хартија или што имате. Залепете ја на масата за да не се поместува додека работите.
Одозгора посипете шеќер во прав. Од темниот дел направете салама како „колбасче“, ставете го на средината на парчето фолија и развлечете го. Потоа, со помош на лажица и тап нож, нежно нанесете го филот. Внимателно свиткајте го ролатот.
Исечете го на два-три дела (за полесно да го префрлите ролатот) завиткајте го во фолија и ставете го во фрижидер или замрзнувач да се стегне!
Па, се надевам дека успеав да ви објасниме како да добиете совршен ролат каков што го прави мојата свекрва! :))
Совет: ако сакате потенка салама, поделете ги двете смеси на два еднакви дела и секоја одделно развлечете ја како што е објаснето. Ќе добиете две потенки салами. Така направив за овој Божиќ! Рецепт на Ренци11/ Сооlinarika.сom