Доктор Александар Милошевиќ одговори на сите сомнежи поврзани со здравјето на мажите

За најчестите здравствени проблеми со кои се соочуваат мажите на клиниката РТС зборуваше д-р Александар Милошевиќ, уролог.

Која е возраста кога мажот треба да се консултира со уролог дури и ако нема никакви симптоми или здравствени проблеми?

„Секој маж треба да оди на уролог до 50. година, еднаш годишно да се прави скрининг и тест и толку. Тогаш на мажите им кажувам дека имаат гаранција од една година, односно ако болеста се појави за време на таа година, болеста може да се излечи, бидејќи навреме е фатена.

Тој преглед е многу едноставен, се прави тумор маркер од крвта, PSA, ултразвучен преглед кој открива дали има нешто таму или не“.

5 симптоми кои укажуваат дека нешто не е во ред:

Уринарни нарушувања – неможност за мокрење, печење, крв во урината. Кај помладите најчесто се работи за бактерии во урината, кај постарите проблем е простатата итн.

Наизменичниот или ослабен проток на урина е показател дека треба да направиме нешто. Лековите тука многу помагаат, бидејќи можат да ја одложат операцијата.

Клучниот симптом е станување навечер за да уринирате. Ако мажот станува да го испразни мочниот меур после час и половина по спиењето, тоа е показател дека треба да се лекува.

2. Крв во урината – ако е придружена со болка, некако е полесно, тогаш тоа е камен, инфекција, и веројатно може да се излечи. Крв во урината ако е безболна, тогаш можно е да се работи за некаков тумор.

Ако PSA е многу зголемен, тоа може да значи дека има висока инфекција, но не секогаш значи дека има промена на туморот. Меѓутоа, ако PSA е постојано покачен, тогаш мора да се следи, мора да се направи биопсија.

Ако се формираат камења во простатата, тоа може да се случи кај екстремно нервозни мажи кои не ги опуштаат мускулите при мокрење. Има многу мажи кои се стегаат кога уринираат, па урината влегува во простатата и таму се претвора во камења.

3. Болки во грбот придружени со мачнина – се однесува на болка во лумбалниот дел од грбот која се шири кон мочниот меур. Болката која е променлива може да биде придружена со силна болка. Секогаш нè води до камен или бубрег или мочен меур. Ако каменот е голем и го блокира бубрегот, тој често завршува со хируршко отстранување на целиот бубрег.

4. Болка во пределот на мочниот меур – тоа е чувство на притисок и нагон за мокрење. Урината е заматена, рН на урината покачена, седиментот покачен, бројот на леукоцити, бактерии, крв во урината. Зголемените протеини во урината укажуваат на инфекција.

5. Секcуални проблеми – Самата еpекција е васкуларна појава, а слабоста може да укажува на кардиоваскуларен проблем. Ако мажот има проблем со мокрењето, не сака ни да има cекс.

Ако тестиcите се зголемени, и ако зголемувањето е придружено со болка, тогаш се сомневаме на инфекција, ако нема болка, тогаш се сомневаме на малигни заболувања. Во секој случај, секогаш е подобро да се повредите. Но, обично тyморот не предизвикува болка.

Прво, треба да знаеме дека тyморите на теcтисите се јавуваат кај млади луѓе на возраст од 20 до 30 години, а кај постарите, воспалението и болката во теcтисите се јавуваат поради отежнато мокрење и некоја инфекција.

Ако лекувањето започне навреме, теcтисот може да се спаси, но ако лицето не се пријави на време и долго време трпи инфекција и болка, теcтисот обично се отстранува на крајот.

Мора да напоменеме дека и мажите имаат биолошки часовник. Бројот на cперматозоиди е најголем во периодот од 20 – 25 години, а потоа постепено се намалува. Со тоа што кај нив, за разлика од жените, часовникот полека отчукува.

Забележав дека мажите кои постојано седат пред компјутер имаат намален теcтостерон. Денес, бројот на cперматозоиди кај мажите е речиси двојно намален во споредба со периодот пред 20 години.

Виновникот е седењето, неактивноста, што го намалува тестостеронот, а со тоа и бројот на cперматозоиди.

Секако, исхраната влијае и на cперматозоидите, кои се најчувствителните клетки во телото. Ако пациентот пyши или пие, тие „пyшат и пијат“ повеќе од самите мажи. Сè што е нездраво што го внесуваме во организмот се внесува и во cперматозоидите.

Дебелите мажи имаат намален теcтостерон, па затоа се препорачува да ослабат за да се зголеми нивната cперматогенеза.

Што може да очекува маж на преглед кај уролог?

Анализа на крв и ултразвучен преглед. Ова е сè. Доколку се открие нешто сомнително, тогаш се прават други прегледи кои не болат. Ако се открие тумор на мочниот меур, испитувањето се изведува под анестезија.

Pекталниот преглед порано беше единствениот начин за испитување на простатата, но денес тоа не е потребно. Може да се замени со ултразвук, но и ултразвук преку сонда која оди pектално.