Ниските по раст жени имаат поспор метаболизам и потешко слабеат, вели д-р Крег Примац, претседател на Медицинското здружение за дебелина во САД. Колку калории некому му се потребни и на кој начин може да постигне идеална телесна тежина, зависи од возраста и полот на тоа лице како и односот на поедини компоненти од неговото тело: масно ткиво, коскено ткиво, мускулна маса и вода.

ЗОШТО ЖИВОТОТ Е ТАКА НЕФЕР?

Наједноставниот одговор на поставеното прашање би бил: колку телото е помало, помала енергија му е потребна. Една друга верзија би гласела вака: „Ниските жени имаат помалку маса ткиво сочинето од мускули, органи, сврзно ткиво, значи се’ она што не се масти и вода. А од таа вкупна маса зависи потрошувачката на калории. Колку е таа поголема, на лицето му е потребна и поголема количина калории за функционирање на базалниот метаболизам, и обратно“, објаснува д-р Примац.

Истражувањата објавени во медицинското списание PLOS ONE откриваат дека ниските жени имаат помали витални органи за разлика од високите жени, односно дека величината на органите е пропорционална на величината на телото. „И како тоа да не е доволно, тие исто така, имаат и помали мускули, а се знае дека мускулите трошаљт повеќе калории отколку мастите“ – вели тренерот Мари Спано. Но, ако си ниска, не биди мрзоволна бидејќи постојат начини како да го „надмудриш“ природно спориот метаболизам.

Совети за слабеење за ниски жени

ЈАДИ ВО СКЛАД СО СВОИТЕ ПОТРЕБИ – нека ве води сигналот за ситост и глад, запрете со јадење во оној момент кога ќе се почувствувате сити, не се споредувајте со вашите повисоки пријателки или членови на семејството. Според една студија објавена во списанието American Journal of Clinical Nutrition, лицата со побрз метаболизам се погладни од пониските лица кои имаат поспор метаболизам.

ДИГАЈ ТЕГОВИ – величината на органите не може да се промени, но може – количината на мускули. Во својата рутина на вежбање додадете и вежби на снага, подобро е еднаш да подигнете потежок тег, отколку со тег со полесна тежина да ја повторите вежбата неколку пати.

ЈАДИ ПОВЕЌЕ ПРОТЕИНИ – кога настојувате да го намалите внесот на калории, зголемете го внесот на протеини бидејќи тие даваат долготрајно чувство на ситост и го стабилизираат нивото на шеќер во крвта. Ова правило се однесува и на повисоките луѓе кои настојуваат да ја зголемат мускулната маса.

ВНИМАВАЈ НА ВНЕСОТ НА ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ – некои диетални режими се дефицитарни со важни нутриенти чиј недостиг може да го загрози здравјето. Затоа пред промена на исхраната треба добро да се информирате и да се одлучите за режим кој ги гарантира сите потребни нутриенти, вклучително витамини и минерали.