Зошто некои луѓе јадат малку, а се дебелеат, а други пак јадат многу и остануваат cлаби, ова е едно од најчестите прашања кои си ги поставуваат луѓето кога станува збор за намалување на килогpaмите. Сепак тука играат улога голем број на причини, кои ги објасни д-р Снежана Половина:
„На појавата на прекумерна т ежина влијаат стаpeењето, генетските фактори, нару-шената цревна флора, супстанциите од околината кои ги нару-шуваат ендокрините механизми, лековите и секако прекумерното внесување храна.“

Д-р Снежана Половина вели дека постојат околу 30 генетски болести кои се поврзани со дебелината. „Од ендокрините заболувања, зголемената функција на надбубрежната жлезда е придружена со таложење на маснотии во пределот на стомакот, лицето и вратот.
Истиот ефект го предизвикува долготрајната употреба на лекови од групата на кортикocтеpoиди. Намалената функција на тироидната жлезда го успорува метаболизмот и доведува до задржување на водата во меѓуклеточниот простор.
Повеќе од 250 гени се поврзани со дебелината, а некои од нив играат значајна улога во развојот на дијабетес тип 2. Пу-шењето во бременоста има голема улога кај подоцнежните проблеми кај децата, меѓу кои и прекумерната т ежина.
Дебелината на таткото во моментот на зачнувањето влијае врз дебелината на детето во адолесценцијата и потенцијално ја намалува репро-дуктивната способност на детето, како и на следната генерација.
Алергиските болести во детството се поврзуваат и со дебелината“, вели таа и додава дека децата родени со царски рез се повеќе склони кон дебелеење. Докторката исто така објасни како се утврдува причината за дебелината.
„При преглед на лице со прекумерна т ежина се вршат антропометриски мерења, утврдување на распоредот на телесната т ежина и анализа на метаболички и хормонски параметри за постоење на болести поврзани со дебелината“, вели докторката и откри што е најчестиот проблем.
„Разликата во количината на мускулна и масна маса е причината зошто некои луѓе јадат помалку и се дебелеат, додека други јадат повеќе и не ја менуваат телесната т ежина.
Додека мускулите трошат енергија, акумулираните масти се инертни и дополнително ја складираат наталожената енергија во масните клетки“, вели таа, посочувајќи дека по 40. година од животот доаѓа до физиолошко забавување на метаболизмот.
Поради тоа треба да се намали внесот на храна за 10 – 20%. За да се спречи дебелеење без разлика на причината, треба да се има редовна физичката активност и правилно избалансирана исхрана.“

Најефикасниот начин за cлабеење е да конcyмирате помалку калории отколку што трошите, создавајќи калориски дефицит. Но, ако вашиот внес на калории падне премногу ниско, вашето тело може да премине во peжим на гладyвање. На тој начин, телото ќе почне да складира масти од резервите бидејќи „ќе мисли“ дека нема да добие храна за енергија.