Одгледувањето здрава орхидеја со зелени листови и која постојано цвета е еден од најголемите предизвици на секој домашен ботаничар. Покрај лесната и дополнителната исхрана, наводнувањето на орхидеи се претвори во посебна наука.

Орхидеите се предизвик за секого, но ако успеете да ги поттикнете да се развиваат непречено, тие ќе ве наградат со глетки на кои едноставно не можете а да не им се восхитувате.

Познато е дека кралицата на цвеќиња, орхидејата, е особено чувствително растение. И секој љубител на тој прекрасен цвет сигурно има свои најдобри совети за одгледување – некои го чуваат на директна сончева светлина, некои го наводнуваат со застоена вода, некои само ги прскаат лисјата…

Но, вистината е дека кај некои видови понекогаш нема правила. Само водата не е доволна. Исто така, на многумина сигурно им се случило да добијат раскошен примерок во полн цут на подарок, кој кога ќе прецвета никогаш не добил ново цвеќе.

Постои трик за чување на вакви орхидеи кои малку доцнат во развојот. Наместо да ја поливате со обична вода, каков вид и да е, направете го тоа со зелен чај.

Не мора да го правите во посебна шолја, туку оставете голтка на дното од онаа што ја пиете, која на крајот од денот ќе ја истурите во орхидејата.

Не претерувајте и внимавајте чајот да не е премногу јак – додајте максимум две лажици дневно и не ја полевајте за време на викендот.

Оваа техника функционира и со други растенија кои растат во покисела почва, како што се розите.