Жолчката од јајце помага во лекувањето на штитната жлезда, еве како

Раните симптоми за дисфункција на штитната жлезда речиси се незабележливи, па дијагнозата во првата фаза е невозможна. Затоа, многу е важно да водите сметка за исхраната и на тој начин да ги спречите евентуалните болести на штитната жлезда.
Во прехрамбената вредност на јајцето не треба да се сомневаме, особено не на јајцата од домашно одгледаните кокошки кои се хранети со природна храна и на отворено. Со воведување на јајцето во секојдневната исхрана ќе се подобри и здравјето на штитната жлезда.
Тироидеата е многу важна жлезда која е одговорна за состојбата на нер-вниот систем, пси-хата, кардиоваскуларниот систем, гастроинтестиналниот тракт, репродуктивните органи и локомоторниот систем.
Доколку штитната жлезда не функционира правилно, тогаш многу лесно може да настанат сериозни здравствени проблеми. Од овие болести најчесто па-тат жени на возраст над 40 години.
Двата главни тироидни хормони, тријодотиронин (Т3) и тироксин (Т4) се составени од тирозин и јод. Т3 е биолошки активен хормон, додека Т4 останува неактивен додека да се претвори во Т3.
Тироидната жлезда, исто така, произведува друг хормон, калцитонин, кој го одржува хормоналното ниво на калциум, го активира метаболизмот на минералите, го зачувува интегритетот на коскеното ткиво и ја забрзува неговата регенерација.
Раните симптоми на тироидната жлезда се речиси незабележливи, така што дијагнозата во првата фаза е невозможна. Затоа, важно е да се грижите за вашата исхрана и на тој начин да ги спречите болестите на тироидната жлезда. Ова се придобивките од жолчката за тироидната жлезда:
Тирозин – Тоа е амино киселина која се апсорбира од протеинска храна и се произведува во телото од друга амино киселина, фенилаланин. Тирозин – формула за добро рас-положение, ја ели-минира возне-миреноста и стра-вот, помага во бор-бата против стре-сот. Две јајца од кокошка содржат 0,5 g тирозин и 0,7 g фенилаланин.
Јод – Недостатокот на јод е главната причина за нару-шувања во развојот на мозокот кај децата. Секој од нас мора да има доволно јод за тироидната жлезда да произведе хормони. Една жолчка од јајце ќе му обезбеди на телото 12 mcg јод.
Селен. Околу 90% од хормонот што го лачи тироидната жлезда се состои од Т4, кој се претвора во активен хормон Т3. Ова се должи на ензимите зависни од селен. Во овој случај, селенот може да го активира хормонот во Т3 и повторно да го инактивира во Т4.

Затоа селенот е толку важен за регулирање на тироидните хормони. Едно јајце ќе му обезбеди на вашето тело 16 мг селен, што е 29% од препорачаната дневна д оза.
Како што знаете, стре-сот ја уништува тироидната жлезда. Третманот со пилешки јајца е невообичаен, но ефикасен начин за превенирање и надминување на болеста. Исто така, бидете свесни дека овој ор-ган е во сложена врска со други жлезди и биохемиски процеси. Нерамнотежата во кој било дел од системот може да влијае на целиот систем.

Претходна статијаСОВРШЕНА ТОРТА: Целата нежна и кремаста, сите побараа уште по едно парче
Следна статијаЛековита смеса која нема да ве чини ни 50 денари: го извлекува воспалението и го чува здравјето на артериите