Сода бикарбоната и лимонот се комбинација која има многу здравствени придобивки, вклучувајќи ја и способноста за чистење на вашето тело, деток-сикација, регулирање на pH вредноста, подобрување на варењето, зајакнување на имунолошкиот систем, подобрување на работата на срцето, заштита на кожата, лекување на црниот дроб и спречување на хронични заболувања.
Употребата на сода бикарбона и лимон е присутна со децении. Сами по себе, сода бикарбоната и лимонот имаат голем број лековити својства, но во меѓусебна комбинација, тие имаат уште повпечатлив ефект врз здравјето.

Свежо исцедениот сок од лимон е богат со витамин Ц и други антиоксиданси и е директно поврзан со имунолошкиот систем, имајќи диуретично дејство врз вашето тело. Лимонот содржи висока концентрација на минерали и витамини.
Сода бикарбона технички се смета за лек и се користи и при готвење и подготовка на разни јадења. Алкализацијата е добро познат ефект на сода бикарбоната и се користи за дигестивни проблеми како што е рефлуксот. Сода бикарбоната ја намалува киселоста и одлично ја регулира pH вредноста на вашето тело.
За најдобар ефект, пијте ја оваа мешавина на празен стомак, рано наутро и ужи-вајте во ефектот во текот на денот. Ако сода бикарбоната и лимонот се испијат после оброк, тие нема да делуваат толку брзо на вашето тело и нема да забележите некој посебен ефект.
Оваа комбинација го забавува развојот на с ериозни болести и целосно ги ели-минира ту-морските клетки. Сода бикарбоната се користи за нега на тело односно за надворешна употреба, но има и големи придобивки доколку се кoн-cyмиpa во комбинација со лимон.
Лимонот изобилува со витамин Ц, а оваа комбинација го штити телото од разни болести, спречува појава на ту-морски клетки, го забрзува метаболизмот и го подобрува варењето на храната.
Го алкализира телото

Комбинацијата од лимон и сода бикарбона го алкализира целото тело. Овој процес помага во бор-бата против ацидозата. Ова е исто така одличен лек за бубрезите, ја олеснува нивната работа, а помага и за чистење на организмот и сого-рување на маснотии.
Го забрзува метаболизмот

Веќе сте слушнале дека лимонот го подобрува варењето на храната, но ако додадете малку сода бикарбона, ќе добиете одлична мешавина која успешно се б opи против подуеноста, но помага и во бор-бата против гастроезофагеалниот рефлукс.
Го прочистува телото од ток-сини

Оваа мешавина го чисти нашиот црн дроб, а до-зата на витамин Ц го зајакнува организмот и помага во бор-бата против вирусите. Поради големите придобивки на овој елик-сир ќе го регулирате лошиот холестерот и ќе ја подобрите работата на кардиоваскуларниот систем.
Потребни состојки: сок од половина лимон, 1 лажичка сода бикарбона, 1 чаша вода (200 мл). Постапка: Исцедете го лимонот и додајте сода бикарбона во него. Потоа прелијте ја мешавината со вода и пијте го лековитиот напиток секое утро на празен стомак во период од 7 дена.
Потоа направете пауза од 14 дена и по желба повторете ја терапијата. Овој напиток се користи како помош во бор-бата против веќе настанатите т уморски клетки и влијае како превенција да не се развијат истите.