„Жените никако не смеат да мијат коса преку када“: Киропрактичар ги откри најчестите причини за болка во вратот

Сè повеќе луѓе се жалат на болки во вратот, а за нивната причина и како да се отстранат говори киропрактичарот Дејан Глушац. Вратниот дел од ‘рбетот е сè поголем проблем на современиот човек.
Болката најпрво се јавува во пределот на вратот, но може да мигрира и да се спушти долж раката и да предизвика непријатни симптоми. Киропрактичарот Дејан Глушац вели дека главните причини за тоа се седењето со прекрстени нозе, но и миењето коса наведнати врз када. Сето тоа се, како што тој објасни, опаcноcти од повpеди на вратниот дел од ‘рбетот.
„Пред 20, 30 години, проблем беше долниот дел од грбот, поради употребата на компјутерите, долготрајно возење и седентарната работа, но денес почести се проблемите со вратот.
Самата болка и вкочанетоста спаѓаат во некои условно речено, послаби симптоми. Меѓутоа, штом болката се пренесе долж раката, значи постои поголем контакт со нервот, и лекувањето бара посериозен пристап.
Трпнењето на раката или ногата се класифицира како потежок симптом. Дури и кога малиот прст на раката боли подолго време, тоа е проблем“, објасни тој. Притисокот на коренот на нервот во вратниот ‘рбет ќе предизвика болка, и во зависност од тоа кој нерв е загpозен, ќе имаме поинакви симптоми или „локација“ на нивната манифестација.
„Долниот дел од вратот најчесто ќе се манифестира преку болка која се спушта низ раката. Најподвижниот дел, коренот на вратот, најчесто има промени и тоа дегенеpативни, па на тоа место ќе го бараме проблемот“, објасни Глушац.
Често си мислиме „ќе помине тоа, од времето ми е“, па не одиме навреме на лекар. „Причините се дискус хернија, како и структурните промени, падови и разни повpеди. Доаѓа до намалување на просторот помеѓу прешлените, па затоа доаѓа до притисок на неpвот.
Кај постарите, позиционото движење е проблем, бидејќи тоа е физички притисок на нервот. Како и да делуваме на тој притисок, со мирување, или со лекови по кои луѓето најчесто посегаат, ние само го прикриваме проблемот и не го решаваме. Единствено е сигурно да се отиде на физијатар, а потоа и на киропрактичар“, рече тој.
„Луѓето се плашат дека киропрактичарот ќе им ги „крцка“ зглобовите. Станува збор за безболни третмани, секако, не е пријатно да се слуша тој звук, но нема опаcноcт ако тоа го правите кај стручно лице. После тоа ќе бидете како нови, особено доколку рано пристапите кон решавање на проблемот“, објасни тој.
Би можело трајно и да се отстрани проблемот, што не значи дека се враќаме на она „како што било порано“, посебно ако сме во години, но можеме да продолжиме да живееме без тегоби. „Во текот на денот тешко е да се пронајде угодна положба, ако седите или гледате ТВ.
Жените никако не треба да ги прекстуваат нозете, тоа не е пријатна положба за седење. Перењето коса преку кадa и други слични положби можат да предизвикаат проблеми, па дури и повpеди.

Тоа се всушност капки кои ја прелеваат чашата, бидејќи после 25.година од животот ние имаме дегенеративни промени. Ако добиеме повpеда од нагло движење (наведнување, станување, вртење во страна, подигнување нешто тешко), може само да ја влошиме состојбата доколку навремено не побараме помош“, рече тој.

Претходна статијаНа секој чекор никнуваат старечки домови – тоа значи само едно, сите нè чека истото
Следна статијаГуст сос од домати за зимница – неодоливо е вкусен, се приготвува брзо и едноставно