Густ сос од домати за зимница – неодоливо е вкусен, се приготвува брзо и едноставно

Сос од домати кој е толку вкусен, а толку едноставен за приготвување и не одзема многу време, за неколку минути работа и сосот е готов. Ќе ви бидат потребни неколку состојки, а преку цела зима ќе се сладите во прекрасниот сос.




Овој доматен сос можете да го користите како додаток на разни јадења, за пица, за шпагети и како намаз-салата. Не содржи никакви конзерванси и нема потреба од пастеризација. Чувајте ги теглите на ладно и темно место, а после отворање, теглата чувајте ја во фрижидер до две седмици,




Потребни состојки: 1,5 кг домати, 600 г црвени пиперки, 1 главица лук, 1 китка свеж магдонос, малку свеж босилек, на врв лажичка мелен црн пипер, 1 супена лажица сол, 1 супена лажица шеќер




Постапка: ако имате своја бавча или градина, би било идеално потребните намирници да си ги наберете и веднаш да ја приготвите оваа вкусна зимница. Во спротивно, при купувањето одберете, зрели, но цврсти и здрави плодови.




Најпрво убаво измијте го доматот со ладна вода, па отстранете ги тврдите делови и исечете го на четвртини. Може да додадете и шери доматчиња доколку имате. Потоа исчистете една поголема главица лук.




Доколку чешнињата се поголеми, сечкајте ги на половина, а доколку се малечки, тогаш може да ги ставате и цели. Лукот додајте го во сечканиот домат. Потоа употребете го блендерот.




Постепено додавајте ја мешавината од домати и лук во блендерот и миксајте додека да добиете изедначена смеса. Густиот сок од домати истурајте го во едно широко тенџере. Ринглата вклучете ја на најсилно, а кога ќе почне да врие намалете ја температурата.




За тоа време измијте ги пиперките со ладна вода, па исчистете ги и пиперките од дршките и семето, па исечете ги на поситни парчиња. Повторно ќе ви биде потребен блендер или сечко да се сомелат и пиперките.




Густата смеса од мелени пиперки додајте ја во доматното пире кое полека веќе започнало да врие. Пиперката ќе му даде густина на доматниот сос и дополнително ќе го збогати вкусот.




Доматниот сос потребно е да се готви со повремено мешање, околу 40 минути до еден час. Пред крај исечкајте го свежиот магдонос и ставете го во блендер. Додајте го и свежиот босилек.




Смелените зачини додајте ги во веќе зготвениот доматен сос и продолжете со готвење уште пет минути колку да се испуштат аромите на билките. На крај додајте малку црн пипер, по една супена лажица шеќер и сол.

Промешајте и вкусете, па по потреба додајте сол по вкус. Врелиот сос складирајте го во стерилизирани топли тегли и веднаш затворајте ги теглите и превртете ги за да се вакумираат. Вака оставете ги да се оладат. Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

Претходна статија„Жените никако не смеат да мијат коса преку када“: Киропрактичар ги откри најчестите причини за болка во вратот
Следна статијаЈа славиме Света Ана, Богородичната мајка: Мажените жени денес треба вака да се помолат