Истег натите лигаменти на коленото и скоч ниот зглоб се на прво место кога станува збор за по-вреди на лигаментите. Оваа по-вреда може да ви се случи ако застанете во несоодветна положба, пад-нете или го у дрите коленото.

Лигаментите се врска помеѓу ко-ските. Тие се состојат од влакнесто сврзно ткиво или колагенски влакна. Кај лигаментите, овие влакна се испреплетени за да обезбедат цврстина и одржување на стабилноста во зглобовите. Тие се составен дел на ске-летниот систем и играат значајна улога во движењето.

Тие природно немаат способност да се регенерираат. Значи, основната улога на лигаментите во нашето тело е да ги направат зглобовите ефикасни и стабилни. Тие се еластични по природа, но во исто време се многу цврсти и силни.

Руптурата на предниот круцијален лигамент на коленото, односно вкрстените лигаменти на зглобот, е една од најчестите по-вреди од овој тип. Предните вкрстени лигаменти се наоѓаат во коленовиот зглоб и се многу важни за да биде стабилен и да функционира правилно.

Тие ги држат кос-ките во место, го одржуваат телото при одење, ги контролираат движењата на колената, неговото истег-нување, виткање и слично. Сепак, рамениот зглоб е најнестабилен. Поради тоа, значајна е и по-вредата на лигаментите на рамото и дислокацијата на тој зглоб.

По-вреда на лигаментите најчесто се јавува поради влијание на поголема сила на зглобот отколку што можат да издржат лигаментите. Ова може да се случи за време на тренинг, поради пад и слично.

Оваа по-вреда доведува до дис-функција на овој голем зглоб. По-вредите се различни, во зависност од местото каде што дејствува силата, видот на силата, како и нејзината позиција во моментот на по-вредата.

Ако истег натите лигаменти имаат помал интензитет, тие можат да се вратат во нормала без поголеми проблеми, дури и без процес на рехабилитација. Меѓутоа, ако се потешко по-вредени, потребен е подолг одмор и третман. Ако има прекин на лигаментите на коленото или некои други, потребна е опера-ција и заздравувањето трае долго.

Лигаментите во стапалото се многубројни и ги држат кос-ките поврзани со цел ногата да функционира како целина. И особено се важни оние што го одржуваат скочниот зглоб. Истег натите лигаменти на глуждот се јавуваат при специјално оптеретување и напнатост при физички активности.

Кога се јавува истег нување на лигаментите на коленото, симптомите се б олка и оток. Движењето е ограничено, бидејќи има вко-чанетост во коленото зглоб. Ако не се консултирате со лекар, може да предизвикате уште поголема ште-та, па дури и неповратни после-дици. Ако не се лекува, опсегот на движење на тој зглоб, како и еластичноста на по-вредениот лигамент може трајно да се намалат.

За превентивни цели, вежбите за лигаментите на коленото, како и другите делови на нозете и рацете, се исто толку важни. Важно е мускулите на бу-товите и нозете да бидат во добра форма, а тоа ќе го постигнете со вежби за истег нување и зајакнување.

Редовното вежбање ги зајакнува мускулите на нозете кои придонесуваат за стабилизирање на коленото зглоб и ја намалува можноста за по-вреда. Ако не сте некој што редовно вежба, започнете со полесни вежби. Со текот на времето, постепено зголемувајте ги тренинзите и зајакнете ги мускулите.

Бидете сигурни да се загреете добро пред секој тренинг. Само за да не го заг-розите вашето здравје. Ако веќе сте имале по-вреда на лигаментите, користете ортоза за време на тренингот, така ќе бидете побезбедни.

Еве неколку вежби за истег нување на мускулите и лигаментите на стапалата. Вежбата започнува во седечка положба. Ја повлекувате десната нога така што ќе го потпирате коленото на гра-дите, додека прстите се креваат нагоре.

Потоа фатете ја десната нога со левата рака и повлечете го горниот дел од десната нога кон вас. Задржете 10 – 15 секунди. Потоа вратете ја ногата во првобитна положба.

Потоа, повторете ја истата постапка со левата нога. Ја влечете кон вас, колено до гра-дите, прстите придвижете ги нагоре. Повлечете го горниот дел од стапалото кон вас со десната рака. Истег нување на секоја нога треба да се повтори 3 до 5 пати. Оваа ефикасна вежба за лигаменти треба да се прави 2 – 3 пати на ден.

При по-вреда на лигаменти важно е да го зголемите внесот на витамин Ц. Витаминот Ц учествува и во формирање на колагенски влакна кои се составен дел на лигаментите. Покрај тоа, постојат различни гелови и креми кои се користат за по-вреди на лигаменти, како и зглобови.

За да ги зајакнете лигаментите, верувале или не, можете да користите желатин. Потребни се 150 г желатин за јадење (најдобро говедски). Измешајте две полни лажици од околу 5 г со една четвртина чаша ладна вода и оставете да отстои преку ноќ на собна температура. Наутро измешајте го желатинот и додајте го во чај или јогурт.

Овој третман треба да се повторува секое утро еден месец. Кон-сумирајќи желатин на наведениот начин, ќе го подобрите здравјето на лигаментите и тетивите. И во исто време ќе овозможите подмач-кување на зглобовите, што е исто така многу важно.

Содржи аминокиселини пролин и хидроксипролин, кои го стимулираат растот на сврзното ткиво и ја подобруваат неговата структура. Ова ги зајакнува лигаментите и им ја обезбедува потребната еластичност, а истовремено ја елиминира б олката во нив. По половина година, можете да го повторите третманот уште еден месец.

Без разлика дали станува збор за истег нати лигаменти на коленото, стапалото или глуждот и други по-вреди, превенцијата и физичката подготвеност се важни. Грижете се за вашето здравје додека е сè уште добро, за да не предизвикате непотребна непријатност. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска