Овој напиток го забрзува заспаниот и успорен метаболизам, а со тоа започнува разложувањето на мастите и топењето на салото од критичните места.

Примарните соединенија кои се наоѓаат во зелениот чај, како што се катехин, теанин и кофеин, докажано ги согоруваат мастите во телото, додека со додавање на сода бикарбона ова дејство драстично се зголемува, бидејќи во кисела средина тие не можат добро да согорат.

Потребни состојки:

¼ лажичка сода бикарбона

1 шолја приготвен зелен чај

Постапка:

Напитокот се приготвува така што ¼ лажичка сода бикарбона се додава во претходно приготвена шолја зелен чај. Се пие барем еднаш дневно.

СОДА БИКАРБОНА ЗА БОЛЕСТИ НА ЖЕЛУДНИКОТ

Гастроезофагеалниот рефлукс (ГЕРБ) е заболување на дигестивниот систем, предизвикано од враќање на желудечната содржина во хранопроводникот, а сода бикарбоната се користи за третирање на овој проблем.

Помешајте ¼ лажичка сода бикарбона со 2 лажици јаболкова киселина во една шолја вода. Пијте по потреба.