Голема роденденска торта Бела Долина
Оваа величествена крем торта е вистинско ремек-дело од старинските слатки, со крцкави кори од белки, богат слаткарски крем варен на пареа, нежен шлаг и чоколаден прелив што се топи во уста, пишува НМД.
Идеална за големи прослави, таа го красеше роденденот на сопругот и остави незаборавен впечаток на нашата семејна прослава. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
За корите (3 кори)
6 белки
150 г шеќер
1 лажица оцет
За слаткарски крем
18 жолчки
10 лажици брашно
200 мл млеко
15 лажици шеќер
3 кесички ванилин шеќер
1,5 пакетче маргарин (или путер) (300-400 г)
За фил II (шлаг)
300 г прашок за шлаг
300 мл ладна газирана вода
(алтернативно: 500 мл слатка павлака)
За чоколадниот прелив
400 г чоколада за готвење
125 г маргарин (или путер)
2 јајца (1 жолчка и 1 белка за секоја кора, вкупно 2 жолчки и 2 белки)
НМД

Постапка
Подготовка на корите
Од 6 белки и 150 г шеќер изматете цврст снег: прво на помала брзина, потоа зголемете ја и матете околу 10 минути додека смесата стане сјајна и цврста. Намалете ја брзината, додајте 1 лажица оцет и миксајте уште 2 минути.
Подгответе три плеха со дијаметар 26 см: секој премачкајте со малку масло, ставете хартија со исцртан круг, испрскајте уште малку масло.
Распределете ја смесата рамномерно во круг на секој плех. Загрејте ја рерната на 120 °C со вентилатор. Печете ги сите три кори истовремено 2 часа, додека станат суви и крцкави. Оставете ги да се изладат целосно.
Подготовка на слаткарскиот крем
Во сад ставете 18 жолчки, 15 лажици шеќер и 3 кесички ванилин шеќер. Матете додека смесата го удвои волуменот и добие светложолта боја.
Постепено додајте 2 дл ладно млеко, па 10 лажици брашно, матејќи постојано за да нема грутки.
Во меѓувреме, ставете вода во поголем сад да проврие. Поставете го садот со смесата над пареата и варете околу 30-45 минути, мешајќи постојано за да не се згрутчи кремот.
Кога е готов, префрлете го во друг сад и оставете да се излади на собна температура. Во изладениот крем додадете 1,5 пакетче омекнат маргарин (или путер) и матете додека да добиете компактен и мазен крем.
Подготовка на чоколадниот прелив
Во сад на тивок оган стопете 62,5 г маргарин (половина од вкупната количина). Додајте 200 г чоколада за готвење и мешајте додека да се растопи целосно.
Повторете ја постапката за втората половина (за вкупно 400 г чоколада и 125 г маргарин).
Во секој сад со растопена чоколада додајте по 1 жолчка, матејќи енергично за да не се згрутчи. Потоа додајте снег од по 1 претходно изматена белка и продолжете со матење на тивок оган додека смесата се соедини.
Распоредете го преливот рамномерно врз секоја изладена кора. Оставете 30 минути на собна температура, па префрлете во фрижидер додека чоколадата целосно се стврдне (околу 1–2 часа).
Подготовка на шлагот
Изматете 300 г прашок за шлаг со 3 дл ладна газирана вода додека стане цврст. Алтернативно, изматете 500 мл ладна слатка павлака.
Составување на тортата
На подлога ставете една кора со чоколаден прелив. Нанесете 1/3 од слаткарскиот крем, па 1/3 од шлагот. Повторете со втората и третата кора. Најгорниот слој завршете со крем и шлаг.
Оставете ја тортата во фрижидер преку ноќ за да се стегне. Пред сервирање, отстранете ја фолијата од страните – тортата ќе стои цврсто и ќе изгледа величествено. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:












