Потребни состојки:

2 лажици јаболкова киселина

1 лажичка мед

1 лажичка кајенски пипер (црвен лут пипер во прав/чили во прав/Capsicum frutescens)

1 лимон – сок

1 чаша топла вода

Постапка:

Лимонот иседете го, ставете го во чашата млака вода, па додадете ги и останатите состојки. Добро промешајте и добиениот напиток пијте го топол. Консумирајте двапати дневно додека да се повлечат симптомите.

Истиот напиток само без мед, може да се користи за гаргарење и со тоа се забрза процесот на излекување.

Ефектите ќе ги почувствувате уште после првата консумација, но потребно е да се консумира уште неколку пати за целосно да се повлече инфекцијата. Доколку не можете да поднесете луто, започнете со помала доза, па постепено зголемувајте и, во зависност од степенот на синусната инфекзија.

Оваа смеса не само што ќе ве ослободи од конгестијата со елиминација на мукусот, туку има и куративни својства. Ако го пиете секојдневно ќе забележите олеснување, без проблеми во дишењето и без главоболки.

Откако ќе се излекувате, како превенција можете да продолжите да користите по една лажичка кајенска пипер со чаша топла вода.