Жените отсекогаш се потпирале на природата како извор на здравје и лековити билки кои можат да помогнат при различни состојби кои се се почести во денешното време поради големиот с трес и недостигот на време за тековната работата и домашните обврски.

Најчесто кај девојчињата, но и кај повозрасните жени се забележуваат неправилни мен-стуални циклуси кои не мора да имаат некакво посебно значење, но ова е еден почетен фактор кој предизвикува други понатамошни проблеми.
Неправилните м енструални циклуси можат да бидат причинети од најразлични фактори, помеѓу кои и посериозни здравствени проблеми. Секоја жена во својот живот барем петпати се соочува со нередовни циклуси, а причините можат да бидат: вишок ки-лограми, с трес, бременост, полицистични јајници, ендометриоза и многу други.
Полицистичните јајници доколку не се третираат навремено можат да формираат миоми или цисти, а во најл ош случај може да доведе и до неп-лодност.
Со модерниот начин на живот, статистички се пресметува дека 10% од жените во Америка стра-даат од овој синдром.

М иомите се еден вид мали б енигни ту-мори кои се појавуваат почесто кај жените во 30 – 40 година од животот, но постојат и случаи каде се појавуваат и многу порано. Најчесто се безопас-ни, но потребно е навремено да се третираат за да се превенираат компли-кации.
Најчесто причината е непозната. Познато е дека естрогенот односно женскиот хормон го поттикнува растот на м иомите, но тоа не е причина за негово појавување. Во суштина, сите ту-мори (како и м иомите) се појавуваат кога се менуваат контролните механизми што го регулираат растот и развојот на клетките, најчесто по бременоста.
Жените отсекогаш се потпирале на лековитите билки кога станува збор за лекување на женски проблеми. Меѓу растенијата што го штитат здравјето на жените, најистакнати се кантарионот, дамската мантија (вркута), ајдучка трева, бреза, кантарион, жалфија, невенот и валеријана – најдрагоцените дарови на природата.

ајдучка трева

Секоја жена треба да ги има во домашната аптека. Секако, не очекувајте резултати веднаш, потребно е време и трпеливост. Но, не заборавајте дека женското здравје е од витално значење. Една стара поговорка вели: „Какви навики имате во младоста-таква ќе ви биде староста.“
Една жена по име Веселина Стевиќ и бил дијагностициран м иом на матка пред многу години.  По преглед на лекар и дијагностицираната прогноза, таа одлучила да се обиде да се излечи природно. Слушнала за природен лек од алое вера, па решила да го примени некое време и да види дали ќе покаже резултати.

НМД.мк

По некое време, по користењето на овој лек таа отишла на друг преглед и се воодушевила од резултатите. „По користењето на лекот приготвен со од алое вера, ми-омите целосно ис-чезнаа“, тврди жената.
Станува збор за мешавина од три состојки, кои треба да се земаат трипати на ден, една лажица, половина час по оброкот. „За третман на онко-лошки па-циенти на кои им е потребна збогатена диета со многу витамини, препорачувам мешавина од 100 г сок од алое вера, измешан со 500 г мелени ореви и 300 г природен мед“, вели Веселина.
Постапка: Извадете ја лушпата од листот на алоето и соединете ја смесата со мелените ореви и медот. Лекот се подготвува за неполни 15 минути, а толку многу е лековит што вреди веднаш да го направите.

Може да се пие и за здравје, како превентива. Смесата треба да се чува на ладно и суво место. Во продолжение прочитајте уште еден многу лековит напиток, покрај тоа што лекува женски проблеми, помага и во регулирање на хормоните и намалување на холестеролот.
Потребни состојки: цвет од невен, цвет и лист од ајдучка трева, шведска горчливка – напиток. Мерка на чајот: 250 мл. Постапка: Се мешаат еднакви делови цвет од невен и цвет и лист од ајдучка трева. 6 лажици мешавина (невен и ајдучка трева во еднакви делови) на 250 мл вода. 3 х 1 лажица шведска горчливка (се купува од секоја доброснабдена аптека).
Начин на конcyмирање: Чајот се пие по трипати на ден, по околу 85 – 90 мл, вкупно 250 мл за цел ден. Најдобро е да го пиете во мали голтки, секогаш свежо приготвен. Половина час пред оброк во малку чај се додава една лажица шведска горчливка и се пие малку по малку.
Дневна д оза е околу 250 мл чај и 3 лажици шведска горчливка. Невенот се смета за природно лековито средство против р-ак. Дури и кога не е можна опера-ција, се препорачува пиење на чај од невен во подолг временски период.