ВРТЕНА ПИТА КОЈА СЕ ПРАВИ СО РАЦЕ, А НЕ СО ОКЛАГИЈА…Секогаш ја правам кога немам време, а сите се воодушевени…
Рецепт и фотографии на Верче Илиоска. Ова е традиционална македонска пита стара преку 100 години. Нејзиното оригинално име е „Вртен – ду-пен”, што во превод значи, виткана пита со дупка во средината.
Питата е фантастична, лесно се прави и тоа само со раце, без помагала, без оклагија… најмеката пита која досега сум ја направила. Впрочем, направете ја и уверете се сами за каква пита станува збор.
Можете да ја послужите со кусела павлака, јогурт, ајвар или некој намаз по ваш вкус. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
околу 1 кг брашно,
400 мл топла вода,
1 коцка свеж квасец,
3 лажички сол,
2 лажички шеќер,
80 мл масло,
2 белки,
1 цело јајце,
150 мл масло за намастување на тепсијата,
300 г сирење,
2 жолчки + 1 лажица млеко за премачкување,
сусам за наросување,
80-100 г маргарин на парченца кој се става врз погачата пред печење
ПОСТАПКА:
Македонска пита: рецепт стар еден век, се прави многу лесно и без оклагија