Ако сакате да ги олесните и поедноставите чистењето на бањата, тогаш одвечер ставете чешне лук во веце шолјата и оставете го тука да преноќи.

Лукот содржи алицин кој му дава силен специфичен мирис. Но, покрај мирисот, алицинот е многу делотворен во борбата против бактериите и габичките, не само во нашето тело, туку и на неочекуваните места каде што имаат добро подлога за раст и развој.

Едно такво место е токму нашата бања. Откако ќе преноќи чешнето лук, наутро е потребно само да пуштите вода.

Ако го повторувате овој процес двапати седмично, тогаш во во вашата шолја ќе има многу помалку бактерии.

Лукот исто така, успешно делува и против жолтите наталожени дамки.

БОНУС: како најлесно да го исчистите лукот:

Лукот како намирница се наоѓа во многу јадења кои ги подготвуваме, а кгоа ќе го видите овој генијален трик, веќе нема да се мачите додека го лупите.

На видеото е прикажан брз и едноставен начин како да исчистите лук.

Земете главица лук во една рака, а во друга остар нож и неговиот врв забијте го во лукот буквално извлекувајќи го од лушпата. За да се изведе ова можеби е потребна спретност, но сепак, погледнете го видеото за да ви биде појасно за што станува збор:

https://twitter.com/VPestilenZ/status/1140437217619390465?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1140437217619390465%7Ctwgr%5E&ref_url=http%3A%2F%2Fgotvi.mk%2F2019%2F06%2F18%2Fcistenje-luk%2F