ВЕ БОЛИ ГЛАВАТА КОГА СЕ МЕНУВА ВРЕМЕТО: Докторка откри бесплатен лек

Ако сте метероопат и припаѓате на онаа група луѓе кои секоја промена на времето ја доживуваат како некој да ги у дрил по глава, тогаш знајте дека не сте единствени, дека сè повеќе луѓе се соочуваат со овој проблем.
Метеоропатијата всушност е реално заболување, но честопати слушаме дека „не ни е ништо“, нека не е возможно едно „време“ да не поре-мети, а оние кои па-тат од оваа состојба ќе ви кажат дека се чувствуваат исто како да се болни или мамурни, а симптомите најсилно изразени.
Како еден лекар ја дефинира метеоропатијата и како можеме себеси да си помогнеме, објасни докторката по општа пракса, д-р Бисерка Обрадовиќ, која и претходно имаше излагања со корисни совети и препораки за луѓето.
„Последниве 15 години, откако започнаа да се случуваат наглите промени на времето, научниците започнаа посериозно да го проучуваат ефектот врз нашето здравје. Имаме два вида, примарна и секундарна состојба причинета од промена на времето.
Во примарна спаѓаат здравите луѓе кои немаат тегоби додека не ги по-годи метеоропатијата, а секундарни се оние кои веќе имаат некакво заболување, чии тегоби оваа нагла промена на времето само ги влошува“ – објасни докторката.
-Кои се симптомите и како да препознаеме што ни се случува? „Временските промени, и тоа наглите, влијаат на електромагнетните бранови кои и натаму делуваат на хипоталамусот на мозокот, а под негово влијание е хипофизата која започнува да го лачи хормонот на стре-сот, а помалку ендорфин (еден од хормоните на среќата).
Од тие причини започнуваат да се зголемуваат нап-натоста, нер-возата, анси-озноста, главоболките, вртоглавиците, лошото спиење, поспаност во текот на денот… Се чувствуваме лошо, имаме б олки во мускулите и зглобовите“, рече д-р Обрадовиќ.
-Кога да се побара помош од стручно лице, односно да се оди на лекар? „Ако говориме за хронични болести, веднаш треба да се отиде на лекар, бидејќи наглите промени влијаат врз срцево болните луѓе, оние со хипертензија, а состојбата може значително да им се промени и затоа мора да одат на лекар.
Кај нив треба да се ревидира терапијата, бидејќи организмот сака да ја сочува топлината и се стеснуваат кр-вните садови, а со тоа расте и притисокот. Тоа е како кога преминуваме од топло на ладно време, тогаш се случува мозочен и срцев у дар“, објасни докторката.
И децата може да бидат метеоропати, оваа состојба не е резервирана само за возрасните. „Жените повеќе реагираат, па дури и децата, за разлика од мажите. Нивниот хормонски систем е во дисбаланс, па децата стануваат пораздраз-ливи, немирни, ло-шо спијат, покажуваат незадоволство и деконцентрација. Тешко им е да се заиграат како во нормални, стабилни временски услови“, дополни докторката.
КАКО ДА СЕ СПРАВИМЕ СО МЕТЕОРОПАТИЈАТА? „Не останувајте долго во кревет, побарајте да излезете и одете некаде во природа, бидете активни, шетајте… Барем овој лек кој се покажал како најдобар и непроценливо вреден, ќе ви помогне. Оние кои пу-шат, мора да намалат со ци-гарите, бидејќи уште повеќе им се стеснуваат кр-вните садови.

После пет километри брзо одење секој ден, според некои истражувања, кај некои луѓе дошло до регулирање на притисокот и намалување на лековите кои ги користеле за негово намалување. Колку можете повеќе време поминувајте во природа, во прошетки, јадете повеќе свежа храна, овошје и зеленчук.

Зајакнете го организмот со магнезиум, калциум, цинк и витамин Ц, но знајте дека потребно е да бидеме и позитивни, бидејќи само на тој начин може да биде поубаво и полесно“, објасни докторката.

Претходна статијаСЕКОЈ ДЕН ЗЕМЕТЕ ВОДА ОД СУВО ГРОЗЈЕ: По 1 седмица еве што ќе се случи
Следна статијаПосле три години носење ги испрала патиките и резултатот е неверојатен