Важна информација за коронавирусот која се споделува на социјалните мрежи низ целиот свет

Циркуларна порака која се споделува по мејлови и сите социјални мрежи. Не е познат изворот на оваа порака, а за читателите на НМД го испрати редовна читателка од Америка.

Пораката наводно е добиена од пријател кој живее во Сингапур:

Професорот кој работи во болницата Шензен беше префрлен да го проучува Вухан- пневмоничниот вирус. Штотуку ми се јави и ми рече да им пренесам на сите мои пријатели:

-Ако ти тече носот и имаш спутум при настинка, тогаш не станува збор за пневмотичен корона вирус, бидејќи овој вирус предизвикува сува кашлица без течење на нос. Ова е наједноставниот начин да се препознае.

Те молам, кажи им на твоите пријтели, колку повеќе се запознати со симптомите на овој вирус, толку повеќе ќе можат да се заштитат со идентификација и превенција на истиот.

Во ова време (зима), Вухан-вирусот не е резистентен на топлина, па така, се препорачува пиење на топла вода.

Препораки за корона вирусот:

1.Клетката на вирусот е доста голема, околу 400-500 nm во дијаметар, па секоја нормална маска би требало да ве заштити. Меѓутоа, некој што е инфициран и кивне пред вас, гледајте да бидете на растојание од 3 метри најмалку.

2.Вирусот на метална површина може да преживее во рок од 12 часа. Па така, секогаш при допирање на кваки и други метални површини, мијте ги рацете со сапун.

3.Вурусот на ткаенина може да остане активен во период од 6-12 часа. Затоа, редовно перете ги алиштата, шаловите и капите, или на сончево време оставете ги зраците да го уништат вирусот.

СИМПТОМИ:

1.Прво се инфицира грлото, тоа станува суво и воспалено во период 3-4 дена.

2.Потоа вирусот се прикрива и навлегува во назалните течности и белите дробови, предизвикувајќи пневмонија. Овој процес трае 5-6 дена.

3.Со пневмонија, доаѓа висока температура и потешкотии во дишењето. Назалната конгестија е поинаква од нормално и имате чувство како да се давите во вода. Многу е важно веднаш да побарате лекарска помош.

Превенција

1.Одбегнувајте јавни собирања, поздравување со луѓе и допирање на јавни објекти. Редовно мијте ги рацете. Вирусот на рацете може да живее 5-10 минути, но, во текот на овој период, може да се случат многу работи како, допирање на носот, устата или очите.

2.Покрај честото миење на раце, може да правите и гаргара со бетадински раствор, за да ги елиминирате микроорганизмоте кои сe во вашето грло и да спречите нивна миграција во белите дробови.

3.Пијте многу течности и работете на зајакнување на имунитетот. Споделете со вашите пријатели.

Претходна статијаОвој лек често се препорачува од лекарите за пациенти со слаб имунитет
Следна статијаСируп за воспаление на бели дробови, особено кај деца