Света Недела е празник посветен на м аченицата Недела и се прославува еднаш во годината, на 20-ти јули. Св. М аченицата Недела се прославува секогаш на ист датум, во различен ден.
Седмиот ден од неделата е всушност денот во кој воскреснал Спасителот наш Исус Христос. Заради Христовото Воскресение се слави овој ден, а на вредните домаќинки им се препорачува да одмораат на овој ден.
Според старите обичаи, на овој ден треба да се оди во црква. Помолете се на Светата великом аченичка Недела да ви подари сила за бор-ба со сопствените слабости и доколку имате чисто срце, нејзината милост ќе ви помогне во животот да ви тргне на подобро.
Сепак постои огромна разлика помеѓу прославувањето на празникот Св. Недела и седмиот ден од неделата, многу луѓе ги мешаат овие два денови. Света Недела се родила и живеела во едно бурно и с трашно време за Христијаните, време кога со Римската империја управуваа царот Диоклецијан и неговиот роднина Максимијан, познати по својата су-ровост и не-пријателство кон Христијаните.
Во нивното царство, во Анадолија, живеат побожните и благочестиви, но и бездетни сопружници Доротеј и Евсевија. Но со постојана молитва, со вера и надеж во Бога, Господ се смилувал и им подарил чедо кое се раѓа токму во денот недела поради што и го добива името Света Недела.
Родителите на долгочеканото чедо се погрижиле уште во раното детство, својата рожба да ја воспитаат и воведат во христијанската вера, да и го доближат Спасителот Господ Исус Христос.
Од детството, Света Недела му се посветила на Бога, воздржувајќи се од сè она што го прават раз-вратните деца. Кога пораснала, убава по тело и душа, дошле многу додворувачи по нејзината рака, но таа ги отфрлила сите, велејќи дека се за-колнала со Христос и дека не сака ништо повеќе.
Еден од одбиените додворувачи ги обвинил Света Недела и нејзините родители на императорот Диоклецијан како Христијани. Кралот наредил тор-тура врз родителите на Света Недела и по изма-чувањето ги про-терал во градот Мелитина.
Додека тор-турата се одвивала врз нив, Света Недела, како млада девојка била во многу голема т ага. Во тој момент и дошол Исус Христос и и‘ рекол: „Не плаши се, Недела, мојот благослов е со тебе“. И навистина, благодетот на Христа ја спасил светата маче-ничка.
Гледајќи го чудесното спасение на Недела, многу п агани заверувале во Христа. Света Недела била една и единствена која не се предала на ниедно момче. Покрај тоа, ло-шиот император наредил да им го завршат ж ивотот на Света Недела и нејзините родители.
Таа својот Бог го гледала како голем благослов и не чувствувала с трав од никој и ништо, како што и самата рекла: „Никако не можете да ме оттргнете од мојата вера. Ако ме фр-лите во о ган, го имам Бог со мене, ако ме фр-лите пред ѕве-ровите, повторно го имам Бог со мене, ако ме фр-лите во морето, повторно го имам Бог со мене.”

Недела клекнува и ги крева рацете кон небото и се моли на Бога. Бог да има милост и да ги спаси сите што ќе го прослават нејзиниот спомен и дека таа ќе ја одмори својата ду-ша заедно со ду-шата на нејзините родители. Откако се помолила, таа му ја предала ду-шата на Бога пред да и падне ме-чот на гла-вата.

За утрешниот ден: Да се ​​добие п обеда над себе е најголема п обеда. Црквата има илјадници такви п обедници и ќе има уште многу. Утре е благ ден. Се оди во црква на света литургија. За здравје и внатрешен мир, кажете си го последниот говор на Света Недела..

Изјава за одрекување од одговорност:

Оваа содржина, вклучувајќи ги и советите, дава само генерички информации за здравствените придобивки на одредени природни производи. Ова во никој случај не е замена за квалификувано медицинско мислење. Секогаш консултирајте се со специјалист или со вашиот матичен лекар за повеќе информации. NMD.mk не презема никаква одговорност за овие информации.