ЦРВЕНИ ЗНАЦИ ДЕКА ЦРНИОТ ДРОБ ПОЧНАЛ ДА СЕ ТРОШИ: Посебно обратете внимание на третиот. Процентот на луѓе кои стра-даат од заболување на црниот дроб расте од година во година.

Статистиката покажува дека петтата најчеста причина за с мрт во светот е заболување на црниот дроб. Исто така, од сите болести на о рганите за варење, заболувањата на црниот дроб се на второ место.
Можните причини за оште-тување на црниот дроб се бројни, вклучително и наследни фактори, односно генетска предиспозиција, хронични заболувања на црниот дроб како цироза, долгорочна изложеност на ток-сични материи. Важно е да ги разбереме можните знаци на оште-тување на црниот дроб со цел да го зачуваме нашето здравје и благосостојба.
Правилната функција на црниот дроб е од витално значење за нашето здравје. Меѓу другото, црниот дроб ја чисти кр-вта од различни ток-сични материи кои ги внесуваме преку храна и пијалаци и претставува еден огромен филтер.

Понатаму синтетизира основни протеини на телото, како што се протеини кои спречуваат згрутчување на кр-вта и протеини кои се бо-рат против инфекции и доставуваат хранливи материи во кр-вта.
Потоа, произведува холестерол и го претвора во основни супстанции што нашето тело може да ги користи, го регулира снабдувањето со енергија преку производство, складирање и доставување гликоза до нашиот мозок и тело, го регулира балансот на хормони, вклучително и оние од надбубрежните жлезди и тироидната жлезда.
Различни студии покажале дека хроничниот замор и исцрпеност се најчестите симптоми на оште-тување на црниот дроб. Некои медицински експерти се сомневаат дека заморот и исцрпеноста кои се јавуваат како симптоми на заболен црниот дроб, всушност се јавуваат како нуспроизвод на неврохемиски промени во мозокот, поради хормонална нерамнотежа.

Влошување на чувството на замор и исцрпеност се јавува поради зголеменото ниво на ток-сични материи во кр-вта, што црниот дроб не може да ги ели-минира поради нару-шена функција.
СУВА И ИРИТИРАНА КОЖА. Иритирана кожа и чешањето на кожата се потенцијален знак за оште-тување на црниот дроб. За да биде здрава, нашата кожа има потреба од влага што ја обезбедува преку телесните течности.

Кога не внесувате доволно течности, не е невообичаено кожата да добие поинаков изглед, како што се црвенило на рацете и нозете, жолти дамки, необјасниви темни или светли дамки на одредени делови од телото.
БОЛКИ ВО СТОМАКОТ. Ако вашиот црн дроб е оште-тен, вообичаено е да чувствувате б олка во стомакот. П ациентите ја опишуваат оваа б олка како ‘пулсирачка’, а поминува само со соодветен третман на основниот проблем.

Долготрајната употреба на лекови „на своја рака“, па дури и препишаните лекови, може да резултира со оште-тување на црниот дроб. Ако имате постојана б олка што може да се опише како чувство на про-бодување, и долго време користите лекови, задолжително јавете се кај вашиот лекар.
М АЧНИНА ИЛИ П ОВРАЌАЊЕ. Како што споменавме порано, една од главните функции на црниот дроб е деток-сикација, чистење и исфрлање на сите ток-сични материи од нашето тело. Кога оваа функција е нару-шена, може да се појават многу проблеми, вклучително и ненадејни промени во нормалното варење и метаболизмот.

Црниот дроб е голем ор-ган во дигестивниот систем, така што секоја состојба на црниот дроб се манифестира со дигестивни проблеми. Г адењето и п овраќањето често се јавуваат поради акумулација на ток-сини што црниот дроб не може да ги ели-минира.
М ОДРИНКИ ПО ТЕЛОТО. Друга важна улога на црниот дроб е производството на протеински ензими, како што е ензимот што спречува згрутчување на кр-вта. Кога оваа функција на црниот дроб е нару-шена, вообичаено е да се видат промени на кожата.

Кога црниот дроб ќе го забави или целосно го запре производството на протеини неопходни за згрутчување на кр-вта, лицето често добива м одринки по телото без никаков у дар од страна.
ПОТЕЧЕН СТОМАК. Оште-тувањето на црниот дроб го попречува нормалното снабдување со к рв во телото, што создава притисок во околните вени. Околните вени се оние вени одговорни за транспорт на к рв од слезината и цревата до црниот дроб. Прекинот во овој процес доведува до скок на кр-вниот притисок – состојба позната како портална хипертензија.

Поради портална хипертензија, течноста се акумулира во стомакот и оваа состојба се нарекува асцит. Асцит, исто така, може да се појави поради неспособноста на црниот дроб да синтетизира некои други кр-вни протеини.
ЖОЛТИЦА. Оште-тувањето на црниот дроб, исто така, може да доведе до промена на бојата на очите и кожата. Ова се случува поради акумулација на жолчен пигмент наречен билирубин, кој црниот дроб не може правилно да го разложи. Пожолтувањето на кожата и очите се нарекува жолтица.

Покрај промените во изгледот на очите, жолтицата има и други симптоми, како темна урина, чешање по целото тело и когнитивно оште-тување. Добрата вест е дека црниот дроб е многу прилагодлив ор-ган, кој често е во состојба сам да се регенерира. Повеќето заболувања на црниот дроб имаат позитивна прогноза, доколку навремено се лекуваат.

Затоа, ако забележите некој од овие симптоми, конcyлтирајте се со доктор. Како и кај повеќето болести, тука правилото е дека колку порано се открие, толку е поуспешен и поефикасен третманот.