Три старински јадења од коприва: Го јакнат железото, го јакнат целото тело

За време на епидемијата од коронавирус се советува да се јаде здрава храна која го јакне телото. А има ли поздрава билка од копривата?

Сите знаеме колку копривата е здрава. Кога би можеле нашите баби би ја прогласиле за света билка. Ова се сите позитивни својства на копривата:

-ги јакне забите и коските

Loading...

-одлична е за минерализација во период на раст

-им се препорачува на трудници и доилки

-обезбедува дневен внес на калциум во секојдневната исхрана

-богата е со магнезиум, па спречува тегоби од церебрални, васкуларни, мускулно-тетивни и висцерлана природа.

-спречува појава на аденом на простата и помага при терапија на акутен простатитис

-ги обезбедува потребните количини на цинк чиј недостиг доведува до различни пореметувања

-содржи манган кој ја ублажува старечката сенилност и деменција

-содржи доволна количина од витаминот К кој спречува крвавење, а неговото значење за организмо и секојдневното присуство во храната е причина што популарно се нарекува “фактор на долговечноста”

Создавањето на хемоглобин го помагаат железото, бакарот и витаминот Ц, а манганот помага да се активира железото од депоата, па затоа секојдневната употреба на копривата претставува вистинска превенција од анемија.

СТАРИ РЕЦЕПТИ ЗА ЈАДЕЊА ОД КОПРИВА

1.Појадок од коприва:

20-тина врвови млада коприва (може и повеќе)
1 главица кромид
1 лажица маст
5 јајца
малку млеко
малку кајмак

Постапка:

Копривите обарете ги во врела вода (најмногу 5 минути да врие водата). Ва тава на маст или масло пропржете го ситно исечканиот кромид, па додадете ја обарената коприва.

Динстајте околу 5 минути па прелијте со изматени јајца во кои сте додале малку млеко и малку кајмак. Посолете по вкус и послужете за појадок.

2.Јунешка чорба од коприва

1 лажица маст
1 главица кромид
3 чешниња лук
300 г коприва
200 г спанаќ
500 г јунешко месо на коцки
малку сол и црн пипер
малку брашно

Постапка:

Коцкичките јунешко месо извалкајте ги во брашно и пропржете ги на врело масло. Кога месото ќе фати коричка извадете го во чинија.

Во истата маст издинстајте ги исечканите кромид и лук, па додадете обарена коприва и спанаќ. Динстајте додека зеленчукот да омекне. Додадете малку вода и месото. Посолете и зачинете по вкус, па оставете на тивко да се динста околу еден час, а по потреба додавајте вода. Послужете топло со лажица кисело млеко.

3.Проја со коприва

3 јајца
100 г кисела павлака
1 лажица кајмак
1 лажица маст или путер
500 г млада коприва
100 г ситно сирење
малку јогурт
100 г бело брашно
1 прашок за печиво
малку сол
400 г пченкарно брашно

Постапка:

Копривата обарете ја и процедете ја. Додадете јајца, сирење, павлака, кајмак, путер, јогурт и изматете.

Додадете сол и брашно, прашок за печиво и пченкарно брашно. Соединете ги сите состојки а добиената смеса излејте ја во плех и печете во загреана рерна на 200 степени околу половина час.

Loading...