Home Торта Торта СЕДМО НЕБО, без трошка брашно…Ќе ве воодушеви вкусот на кокос, ореви...

Торта СЕДМО НЕБО, без трошка брашно…Ќе ве воодушеви вкусот на кокос, ореви и чоколадо…

Торта „Седмо небо“

Оваа елегантна торта без брашно ќе ве воодушеви со својата раскошна комбинација на кокос, ореви и богат чоколаден фил.

Совршена за посебни пригоди, нејзиниот вкус ќе ве одведе на вистинско гурманско патување. Следете го овој рецепт за да создадете десерт кој ќе ги воодушеви сите!

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

За бела кора (1 кора):
– 5 белки
– 180 г шеќер
– 200 г кокосово брашно

За темни кори (2 кори):
– 8 белки
– 240 г шеќер
– 250 г мелени ореви

За фил:
– 13 жолчки
– 200 г шеќер
– 100 г чоколада (по можност темна)
– 250 г маргарин
– НМД

За декорација (по желба):
– Чоколадна глазура или шлаг

ПОСТАПКА:

1. Подготовка на темните кори:
Во сад, со миксер изматете ги 8-те белки со 240 г шеќер додека да добиете цврст снег. Полека додајте ги мелените ореви и нежно промешајте со шпатула.

Поделете ја смесата на два еднакви дела. Распоредете ја секоја половина во плех обложен со хартија за печење, формирајќи тенок слој.

Печете ги корите во загреана рерна на 180°C околу 15-20 минути или додека да добијат златнокафеава боја. Оставете ги да се изладат.

2. Подготовка на белата кора:
Во чист сад, изматете 5 белки со 180 г шеќер до цврст снег. Полека додајте го кокосовото брашно и нежно измешајте.

Смесата распоредете ја во плех обложен со хартија за печење. Печете на 150°C околу 20-25 минути, додека кората да добие лесна златна боја и стане сува на допир. Оставете ја да се излади.

3. Подготовка на филот:
Во сад, изматете ги 13-те жолчки со 200 г шеќер додека смесата да стане кремаста, а шеќерот целосно се растопи.

Потоа, гответе ја смесата на пареа, постојано мешајќи, додека да се згусне (внимавајте да не се сварат жолчките).

Во топлата смеса додајте ја чоколадата и мешајте додека да се растопи. Оставете го филот да се излади на собна температура.

Во изладениот фил додајте го омекнатиот маргарин и матете со миксер додека добиете мазен и кремаст фил.

4. Составување на тортата:
На послужавник поставете една црна кора и премачкајте ја со една третина од филот. Врз неа ставете ја белата кора и премачкајте ја со уште една третина од филот.

Завршете со втората црна кора и премачкајте ја со преостанатиот фил. По желба, прелијте ја тортата со чоколадна глазура или украсете ја со шлаг.

5. Сервирање:
Оставете ја тортата да отстои во фрижидер неколку часа пред сервирање за да се соединат вкусовите. Послужете ја и уживајте во овој неодолив десерт!

Пријатно уживање!