ТИНКТУРА од лук, се пие во капки, а терапијата се прави на секои 5 години, нема посилен лек кој го подобрува имунитетот. Лукот е најпознат по алицинот, компонента на која се правени бројни истражувања и се утврдени низа на позитивни дејства по здравјето на човекот. Најголеми количества алицин има кога лукот е сосем свеж, а потоа тие постепено опаѓаат, бидејќи алицинот е нестабилна компонента.

Лукот содржи антиоксиданти кои можат да помогнат во превенцијата на Алцхајмеровото заболување и деменцијата. Помага во одржување на здраво срце бидејќи содржи диалил трисулфид кој го зајакнува срцето.

Овој лек е толку силен што се пие еднаш во 5 години. За време на користење на лекот, треба да се намалат или да се прекинат привремено другите терапии, по консултација со лекар.

Најдобро се покажал во лекувањето на ишијас бидејќи ја намалува б олката, а симптомите целосно се повлекуваат. Ишијас е болест која главно ги погодува постарите лица. Самото име потекнува од ишијадичниот нерв кој го инервира горниот дел од ногата и кој често е под влијание на бројни болести. Главната причина за ишијас не се наоѓа во ногата, туку во ‘рбетниот мозок.

Ишијасот е дефиниран како пролапс во ногата што се јавува откако дискот е „повлечен“ кон внатрешноста на телото на лумбалниот и сакралниот прешлен. Ишијас е збир на знаци и симптоми на пов-реда на дискот во ‘рбетниот мозок.

Ишијас обично се појавува по подигнување на тешки предмети или прекумерно виткање во областа на ‘рбетот. Добрата работа кај ишијасот е што таа веднаш дава карактеристична б олка што започнува од карлицата, а потоа полека се спушта сè до стапалата.

Потребни состојки: 350 г домашен лук, 200 мл домашна ракија.

Постапка: Излупете го лукот и исечете го на парчиња. Потоа добро измијте една тегла и зовријте ја во вода со се капакот. Кога теглата ќе се исуши во неа додајте го лукот, а потоа ал-кохолот.

Затворете ја теглата и чувајте ја во фрижидер. Протресувајте ја барем еднаш на ден, но оставете ја затворена најмалку 10 дена. По изминатото време, процедете ја течноста и повторно чувајте ја во фрижидер за време на кон-сумирањето на лекот.

Начин на кон-сумирање: Тинктурата се става во пие во капки во вода и се пие околу 15 минути пред појадок, ручек и вечера. Ден 1: 1 капка пред појадок, 2 капки пред ручек и 3 капки пред вечера.

Ден 2: 4 капки пред појадок, 5 капки пред ручек и 6 капки пред вечера. Ден 3: 7 капки пред појадок, 8 капки пред ручек и 9 капки пред вечера. Ден 4: 10 капки пред појадок, 11 капки пред ручек и 12 капки пред вечера.

Ден 5: 13 капки пред појадок, 14 капки пред ручек и 15 капки пред вечера. Ден 6: 15 капки пред појадок, 14 капки пред ручек и 13 капки пред вечера. Ден 7: 12 капки пред појадок, 11 капки пред ручек и 10 капки пред вечера.

Ден 8: 9 капки пред појадок, 8 капки пред ручек и 7 капки пред вечера. Ден 9: 6 капки пред појадок, 5 капки пред ручек и 4 капки пред вечера. Ден 10: 3 капки пред појадок, 2 капки пред ручек и 1 капка пред вечера.

Коментар од читател: „11 ден (последен ден) се пие трипати по 25 капки. Наместо 200 мл ал-кохол, може да се стави и 250 мл. Оваа терапија не смее да се повтори во наредните 5 години.”

Коментар од Татјана: „Да, белиот лук е опа.сен на свој начин – но е многу здрав за оние кои знаат како правилно да го користат. Многу го јадат во мала количина и се премногу здрави, ниедна болест не допира до нив.

А на оние кои лукот им смета, сигурно негде погрешиле при негово користење, па им смета на стомакот. Лукот како и другиот зеленчук, ги обезбедува на организмот потребните хранливи материи. Лукот не прави отпорни на болестите.” / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска