Јодот е еден од т.н. „минерали во трагови” кои се есенцијални или неопходни за правилното функционирање на организмот. Тој е присутен во морската храна. Јодот има низа важни улоги во организмот.

Учествува како есенцијална компонента на тироидните хормони кои регулираат многу важни процеси во организмот како: метаболитичка регулација, синтеза на протеини, ензимска активност и други важни физиолошки функции.
Јодот е исто така потребен за одржување на здравјето на скелетниот и нервниот систем на фетусот и новороденчето. Тироидната жлезда го користи за да произведе тироидни хормони, кои помагаат да се контролира растот, да се санираат оште.тените клетки и да се одржи метаболизмот здрав. Третина од луѓето ширум светот се изложени на ризик од недостаток на јод.
Со најголем ризик се: бремени жени, доилки, луѓе кои живеат во земји каде има многу малку јод во почвата, како што се Јужна Азија, Југоисточна Азија, Нов Зеланд и некои европски земји, луѓе кои не користат јодизирана сол, луѓе кои имаат вегетаријанска или веганска исхрана.
Недостиг на јод може да предизвика непријатни, па дури и сериозни симптоми, како: оток во вратот, проблеми поврзани со бременоста, зголемување на телесната тежина и тешкотии во учењето.

Симптомите се многу слични на оние на хипотироидизам кога нивото на тироидни хормони е пониско од нормалното. Бидејќи јодот се користи за производство на тироидни хормони, недостатокот на јод значи дека вашето тело не може да создаде доволно, што доведува до хипотироидизам.
Интересот за користење на јодот како лек потекнува од 19 век. Неговите антисептички својства се користат при лекување на повреди и ра-ни. Но, од употребата на јод во инхалирана форма имало и негативни последици, сè до некроза на белите дробови.
Затоа, јодот долго време бил запоставен како лек, за да се врати во дваесеттиот век како антисептик во форма на воден и ал-кохолен раствор. Во дваесеттиот век, третманот со јодна мрежа стана исклучително популарен. Се верува дека ефектот е феноменален и дека овој лек лекува стотици болести.
Јодната решетка претставува мрежа од јод најчесто исцртана на грбот, а полето што „реагира“ внатре во мрежата испраќа сигнал дека нешто не е во ред со орга.нот во таа област. Јодната решетка може да ви покаже повеќе од 20 различни заболувања.

Рускиот лекар Колбашенко, кој оставил зад себе многу научни трудови, се смета за основач на јодната мрежа. Покрај антисептичкото дејство, јодот има иритирачки локален ефект, ја активира циркулацијата на кр-вта и има антиинфламаторно дејство. Токму овие својства на јодот, активно се користат кога јодната мрежа се нанесува на кожата.
Примената на јод на кожата дава одговор на рецепторите на кожата и кр-вните садови, кр-вните садови се шират (вазодилатација), кр-вта циркулира поактивно во оваа област, што доведува до лачење на метаболички производи и прилив на имунолошки клетки, што доведува до олеснување на б олката, едем и воспаление.
Примената на јод на кожата нема системски ефект, поради што овој метод на терапија е безбеден за деца и возрасни. Јодната мрежа може да се нанесува кај деца, стари лица и возрасни.

Кај бебиња до една година, може да доведе до иритација, бидејќи нивната кожа е дополнително чувствителна. Јодната мрежа може да се користи во третман на инфективни и воспалителни болести на горниот респираторен тракт како бронхитис, тонзилитис, опструктивен бронхитис и бронхијална астма (ако не сте чувствителни или алергични на јод), ларингитис.
Јодната мрежа активно се користи за повреди и воспалителни процеси во зглобовите и лигаментите и меките ткива, модринки и истегнувања, оште.тување на лигаментите во коленото и зглобот, артритис, артроза.

Употребата на јодна мрежа се користи и за: воспалителни процеси на кожата и поткожното ткиво, некомплицирани проширени вени, хемороиди, маститис и заболување на простатата.
Мрежата со јод се нанесува на кожата со помош на памучни козметички стапчиња (стапчиња за уши). Стапчето е потопено во 5% раствор на јод и на телото се исцртува мрежа од вертикални и хоризонтални ленти. Големината на “полето” на идеална јодна мрежа е обично околу 1 квадратен сантиметар.

Продирајќи низ кожата во мускулното ткиво и кр-вните садови, јодот влијае на патогените микроорганизми, собирајќи ги нивните протеини. Оваа мрежа помага лекот да се апсорбира најефикасно и да дејствува рамномерно.

Без оглед на причината за сувата кашлица, јодната мрежа ќе помогне да се локализира воспалителниот процес на самиот почеток. Продирајќи во кожата и кр-вните садови, јодот помага да се зголеми циркулацијата на кр-вта, но се препорачува да се направи јод – мрежа само ако температурата не надминува 38 степени!

Како да се излечи кашлицата со јод?

Мрежата се исцртува на грлото или на гра-дите (при пневмонија). Кај некои луѓе, кожата на овие делови од телото е особено чувствителна. Затоа, пред да започнете со терапијата, тестирајте ја кожата со нанесување на една капка јод на кожата.

Ако по 10 – 15 минути не чувствувате печење, чешање или непријатност на кожата, тогаш можете да нацртате решетка. Решетката се исцртува двапати на ден: наутро и навечер.

Назален исцедок и настинки

За оние кои бараат начини за брзо лекување на течењето на носот, јодната мрежа е многу ефикасно решение. Во овој случај, се нанесува во многу тенки линии на врвот на носот и на ноздрите. Се препорачува претпазливост бидејќи лицето може да се изгори со јод и може да се појави црвенило и да настане лупење на кожата. Кожата во овој дел е многу тенка и чувствителна.

Модринки

Ако сакате да ги отстраните модринките од телото , јодната мрежа ќе ви помогне. Не треба да се користи во првите часови по појавата на модрината: се препорачува да се нацрта следниот ден. Првиот ден, модринката треба да се лади со мраз, а на вториот ден, јодната мрежа се исцртува двапати на ден: наутро и навечер.

Лесен тест за утврдување на количината на јод во организмот, се изведува во домашни услови

Навечер, пред спиење нанесете 3 линии повидон јод на внатрешниот дел од дланката со помош на стапчиња за уши. Оставете го јодот да отстои преку ноќ, но внимавајте да не се размачкате. Наутро доколку нема трага од трите линии, значително имате намалено количество на јод во организмот.

Ако е останата само една дебела линија, преиспитајте ја вашата исхрана. Најважниот извор на јод е јодизирана кујнска сол. Школки, алги и други морски организми апсорбираат големи количини на јод во морињата.

Свежото сирење, особено од козјо млеко, ореви, јајца, суви кајсии, лук, сусам, соја, спанаќ се исто така добри извори на јод. Ако недостасува само тенка линија на дланката – вашето здравје е надвор од опас-ност.

ЗАБЕЛЕШКА: Јодната решетка се нанесува само на неповредена кожа. Се забранува употребата на јодна решетка кај: хипертиреоза, тиреотоксикоза, радиотерапија со јод.

Јодот нанесен на кожата, дејствува само на местото каде што е нанесен и не се распростанува во организмот. Затоа лесно може да се види каде има недостаток на јод во телото.