Ако ве боли стапалото, со посилно удирање на одреден начин, ќе го решите проблемот и ќе се чувствувате многу подобро.

Болката во стапалото, т.е. плантарен фасцитис, е воспаление на плантарната фасција. Тоа е болна состојба на стапалото, предизвикана од воспаление на лигаментите на плантарната фасција.

Плантарната фасција е фиброзна апонеуроза, која од едната страна се прицврстува на внатрешната страна на коската на петата (калканеус), а од другата страна на попречните лигаменти на метатарзалните коски и на флексорните тетиви на прстите.

Неговата функција е да обезбеди статичка поддршка на стапалото за време на движењето, но и да ги апсорбира вертикалните сили на стапалото за време на активноста.

Со оглед на тоа што централниот дел на фасцијата е најгуст и најсилен, носи најголеми оптоварувања, па затоа е најчесто место за појава на плантарен фасцитис.

Терапевтот Џејмс Мур, кој има речиси 3 милиони следбеници на својот Инстаграм профил, покажа како можете да се ослободите од оваа болка за само неколку секунди.

Сè што треба да направите е да седнете, да ги прекрстите нозете, да ги затегнете прстите со едната рака, додека со другата посилно ќе го удирате стапалото со тупаница, т.е. табанот на стапалото.

https://www.instagram.com/reel/CvZwljdq7bp/?igshid=MTc4MmM1YmI2Ng==

Како тоа изгледа во пракса погледнете во видеото на линкот ОВДЕ. За повеќе рецепти заследете ја NMD.mk, лајкнете ја и споделете ја нашата страница. Следно прочитајте: „Ефикасен начин за ослободување од болката во петата: Потребна ви е една лажица и тениско топче, испробано“ – ОВДЕ.

Ефикасен начин за ослободување од болката во петата: Потребна ви е една лажица и тениско топче, испробано