Дома Тагови Петровденски пости

Таг: Петровденски пости

Еве зошто на Петровден задолжително се приготвува „БЕЛ МАЖ“: оригинален рецепт...

Оваа година на 12 јули го прославуваме еден од најважните летни празници - денот на првите апостоли Свети Петар и Павле. Покрај ритуалите и...

На Свети Вит започнува Петровденскиот пост: Најлесниот од сите 4 пости,...

За верниците на Македонската православна црква (МПЦ) првиот ден од постот на Свети Петар се совпаѓа со денот на Свети Вид, на 28 јуни...

Утре започнуваат Петровденските пости – нека е лесен и благословен постот!

Постот е востановен од Бога со заповедта дадена на првите луѓе во земниот Рај – да не јадат од дрвото за познавање на доброто...

За многу години Петровден! Свети апостол Петар – заштитник на жетварите

Кај народот Петровден, кој се паѓа на 12 јули, се смета за многу тежок празник. Според христијанското учење, овој празник спаѓа меѓу петнаесетте најголеми...