Дома Тагови Петровден

Таг: Петровден

Еве зошто на Петровден задолжително се приготвува „БЕЛ МАЖ“: оригинален рецепт...

Оваа година на 12 јули го прославуваме еден од најважните летни празници - денот на првите апостоли Свети Петар и Павле. Покрај ритуалите и...

Денес е ПЕТРОВДЕН, а утре Павловден – нека е за многу...

Денес (12 јули) е Петровден, а утре е Павловден (познат уште и како Пајаковден), со кој се поврзани многу обичаи. Собор на 12 Апостоли –...

УТРЕ Е ГОЛЕМ ПРАЗНИК – ПЕТРОВДЕН: За здравје се јадат јаболка,...

Кај народот Петровден, кој се паѓа на 12 јули, се смета за многу тежок празник. Според христијанското учење, овој празник спаѓа меѓу петнаесетте најголеми...

На Петровден се огрешив и се разболев, после 10 години на...

Македонската православна црква и нејзините верници денес ги слават Светите апостоли Петар и Павле, празник кај народот попознат како Петровден. Денес е ден за...

За многу години Петровден! Свети апостол Петар – заштитник на жетварите

Кај народот Петровден, кој се паѓа на 12 јули, се смета за многу тежок празник. Според христијанското учење, овој празник спаѓа меѓу петнаесетте најголеми...