Ако се обидувате да изгубите дел од телесната тежина, веројатно некој ви спомнал дека првите два или три килограми, всушност се – вода.

Дознајте точно што е вишок на вода во телото и дали е тоа здраво да се изгуби?

” Водната тежина” е одговорна за ненадејно зголемување на телесната тежина , особено кога ќе се разбудите за 1,5 кг потешки од претходниот ден. Кај здравите индивидуи, тоа се смета за нормално.

Нивото на телесни течности природно може да варира , во зависност од тоа колку често сте јаделе еден ден пред , или какви се хормоналните промени во организмот.

Телото обично ја задржува водата кога:

– Јадеме премногу сол. Телото користи вода за да се разреди внесувањето на натриум . Ова значи дека телото ќе ја задржи водата , со цел да се задржи балансот на натриум, и обично следниот ден ќе се чувствуваат подуени.

– Јадеме премногу рафинирани јаглехидрати во исхраната. Рафинираните јаглехидрати, како тестенините, можат да го зголемат нивото на инсулин во телото, кои , исто така, предизвикува нерамнотежа на натриум и поттикнува задржување на водата.

– Доаѓа до промена во нивото на хормоните. Способноста да се намали вода во телото се намалува кога доаѓа до промена на нивото на хормони во телото. Ова особено се однесува на оние кои ги задржат водата, кога ќе се ближи месечниот циклус кај жените.

– Постојат голем број на медицински состојби кои можат да предизвикаат задршка на течности. Акумулацијата на течности, како резултат на болест на срцето , бубрезите, црниот дроб, или тиреоидеата , се серизозни проблеми и бараат медицинска грижа . Ако постојано потекувате и се акумулира течност, без флуктуација , веднаш побарајте помош.

За среќа, бидејќи е возможно да се предвиди што би предизвикало задршка на течности, можат ефикасно да влијаете на состојбата со течностите во вашето тело.

Еве како на безбеден начин да се ослободите од вишокот течности во организмот:

1. Ограничете го внесувањето на сол.

2. Јадете банани заради калиумот, кој помага во намалување на задржувањето на водата.

3. Користете ладни облоги, за да се намали задржувањето на водата во екстремитетите.

4. Употребувајте природен диуретик, кој го поттикнува отстранувањето на водата, како што е брусницата.

5. Пијте многу вода за телото да сфати, дека тоа не треба да ги потхранува вишокот на течност.

6. Консумирајте витамини Ц и А, кои помагаат за да се намали задржувањето на водата.

7. Не седете со прекрстени нозе, тоа ја намалува циркулацијата и може да ги оштети капиларите на вашите нозе.

8. Не носете тесна облека , што го ограничува природното движење на течности во телото.

9. Редовното вежбање го одржува здравјето на циркулаторниот систем и помага во отстранувањето на вишокот на течност од телото.

Сауната? Избегнувајте ја . Користењето на сауна , каде што можете да ја намалите вашата тежина преку потта, може да предизвика дехидрација, а тоа ќе предизвика телото да сака да ги задржи течностите.

Често, едноставните промени , како што се намалување на внесот на солта во исхраната може да игра значајна улога во губењето на “водената тежина ” за само еден ден

Извор: WebMD