Мигрените предизвикуваат болни главоболки кои можат да бидат проследени со непријатни симптоми.

Од мигрена патат од 15 до 18% жени и 6 до 7% мажи. Кај 60% од жените мигрената е поврзана со менструалниот циклус. Ова се неколку проверени методи за елиминација и ублажување на болните мигрени.

Симптомите кои се јавуваат покрај мигрената се: мачнина, повраќање, грозница, зголемено потење, пречувстителност на светлина, бучава си силно осветлување.

За да спречите појава на мигрена, спречете ги симптомите кои и претходат.

1.Јадете здрава храна, пијте многу вода и движете се повеќе.

2.Обидете се да ги решите сите проблеми кои ве притискаат.

Брзи методи за ублажување на мигрената:

-Облога со ладни пешкири. Ставете обога на челото и задниот дел од вратот.

-Притиснете го нервот кој се наоѓа под веѓата, на тој начин ќе ја проморате хипофизата веднаш да произведе хормони кои ја олеснуваат болката, ендорфини.

-Масирајте ги ушите, усшните ресички, но и темето на главата.

-Земете околу половина кафена лажичка кајенски црвен лит пипер во прав, претходно разреден во 250 мл млака вода.

Кога лутиот пипер ќе стигне до слузокожата на желудникот, мозокот ќе ослободи ендорфини и ќе ја ублажи главоболката.