СПАС ЗА ЖЕНИТЕ: Како да спречите да се создава прашина во домот

Постои одличен трик како да постигнете беспрекорно чист дом во кој не се собира толку многу прашина.

Премачкајте ја површината со оваа смеса и резултатот ќе ве воодушеви.

Бришењето прашина за многумина е кошмар токму затоа што за кратко време повторно се наталожува, и целиот труд пропаѓа во вода. Ко никогаш да не сте пребришале.

Loading...

Но, постои еден одличен трик со кој бришењето прашина ќе го одложите за подолго време: премачкајте ја површината со следнава смеса!

Потребни состојки:

1 литар вода

1 лажица јаболкова киселина

1 лажица глицерин

Постапка:

Добро промешајте ја водата, јаболковата киселина и глицеринот. Течноста нанесете ја на памучна крпа и со неа добро премачкајте ги сите површини.

Уште неколку совети:

Не користете „прашко“ за чистење прашина бидејќи со него прашината само се разнесува од една на друга површина.

Редовно чистете ги грејните тела и клима уредите (можете и со правосмукалка) бидејќи таму може да се кријат големи количини на прашина која ќе се разлета штом ќе ги вклучите.

Исто така, одбегнувајте да бришете прашина „на суво“ бидејќи, исто како и со „прашкото“, прашината ќе се разлетува и ќе се наталожи на друга површина. Крпата малку навлажнете ја со вода.

Не заборавајте да се грижите и за правосмукалката, односно редовно менувајте го филтерот – инаку честичките од прашина нема да останат внатре туку ќе се разлетаат во воздухот.

Loading...