Лошото спиење може да направи повеќе работи отколку што си замислуваме во склад со новите студии кои докажаа дека лошиот сон го зголемува ризикот од мозочен и срцев удар, а со тоа и да доведе до кардиоваскуларни болести.

Сонот е поврзан со бројни проблеми како што се: болка која се пренесува до други делови од телото, деменција, депресија, анксиозност и непријателство.

Лошото спиење треба да се земе како голем фактор ризик за кардиоваскуларни болести, заедно со пушењето, лошата исхрана и недостиг на вежбање.

Причината е следната: недостигот на спиење предизвикува нереално чувство на глад, на што се надоврзува дебелината и болести на срцето.

Хроничната ненаспаност предизвикува подигање на нивото на хормонот на стресот кој придонесува мозочен удар, висок крвен притисок и ризик од срцев удар.

Советите кои можат да ви помогнат се:

Советите кои можат да ви помогнат се – добро да се наспиете. Ова се некои работи кои би можеле да ви помогнат во тоа: во кревет одете секоја ноќ во исто време,по можност околу 22 часот.

Со одење порано во кревет го ставате вашето тело во складност со сопствениот природен сон.

Спалната соба треба да биде поладна. Тоа на телото му сигнализира да произведува мелатонин, хормон кој помага да спиете доста цврсто.

Консумирајте шолја чај кој содржи камилица – тој ќе ве направи поспани.