СОЛЕНИ РОЛАТИ: Од една смеса добивам 2 различни – излеј, испечи, премачкај и свиткај

Ова е мојот омилен солен ролат кој е склон на модификации, па така, можете да добиете ролати со боја каква што ќе посакате. Бисквитот за ролат се приготвува на универзален начин, многу лесна постапка, а сепак добивате нависнина многу вкусно предјадење.

рецепт 2

Во првата верзија според рецептот на Андријана објаснети се неколку начини за добивање на шарени ролати, а за вториот рецепт од насловната фотографија имате и видеопрезентација. Еве што ви е потребно:

рецепт 1




РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 5 јајца, 1 чаша (од 250 мл) брашно, 1 чаша јогурт, 1/2 кесичка прашок за печиво (5 г), 1/2 лажичка сол. За фил (по желба нешто од наведеното): павлака, мајонез, шунка, кашкавал, ајвар, варени јајца, крем сирење, печена црвена пиперка..

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 8 белки, 8 жолчки, 11 лажици брашно, 1 кесичка прашок за печиво (10 г), 2 мали лажички сол, 300 г спанаќ, 3 лажици мелено семе од афион – мак. За фил: 500 г фета сирење, 200 г кисела павлака и тенки листови шунка по потреба




ПОСТАПКА за рецепт 1 (состојките треба да бидат на собна температура): Разделете ги белките од жолчките. Белките изматете ги во цврст снег. Потоа изматете ги жолчките, па во нив додајте го брашното помешано со прашокот за печиво, потоа додајте го јогуртот и солта, па изедначете.




Во хомогената смеса постепено додајте го снегот од белки и мешајте со лажица. Тестото излејте го на плех обложен со хартија за печење и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 200 степени, 15-20 минути.




После печењето бисквити свиткајте го во влажна крпа (добро исцедена) сосе хартијата и оставете да се олади. Потоа филувајте по желба и повторно цврсто свиткајте го во фолија и оставете го во фрижидер добро да се олади пред сечењето. Еве како да добиете шарени ролати:




ЗА ЗЕЛЕН РОЛАТ: Во основното тесто додајте 4-5 полни супени лажици пасиран спанаќ. ЗА ЦРВЕН РОЛАТ: Во основното тесто додајте 4-5 полни супени лажици ајвар. Може да додадете и сечкан свеж магдонос за да добиете зелени точки. ако правите како торта, тогаш испечете 3 кори со различна боја и филувајте по желба. Еве ја постапката од вториот рецепт:




ПОСТАПКА за рецепт 2: Белките пенасто изматете ги во цврст снег. Потоа започнете постепено да ги додавате жолчките, една по една, додека непрекинато матите со миксерот. Кога ќе добиете пенлива и густа смеса, додајте 400 мл јогурт и изматете.




Потоа додајте 9 лажици брашно помешано со една кесичка прашок за печиво и сол, па промешајте со лажица или жица-маталка. Кога ќе се изедначи и ќе стане хомогена без грутчиња, а сепак пенлива, поделете ја на два дела.

Во едниот дел додајте 300 г бланширан (исцеден) спанаќ и 1 лажичка сол и 2 супени лажици брашно, па промешајте да се изедначи рамномерно. Во втората смеса додајте 3 супени лажици мелено семе од афион и промешајте со лажица за да се изедначи.

Излејте ја смесата со спанаќ во плех од рерна обложен со хартија за печење, распоредете и ставете да се пече 15 минути во претходно загреана рерна на 200 степени.

Потоа превртете ја врд друг лист хартија, отстранете ја хартијата на која се печење, а свиткајте ја во ролат сосе хартијата под неа и оставете да се лади. На ист начин испечете ја и втората кора.

ФИЛ: Иситнете 500 г фета сирење и помешајте го со 200 г кисела павлака. Смесата поделете ја на два дела, па премачкјате ги двете кори.

Најпрво нанесете четвртина од филот, па наредете шунка, па одозгора премачкјате со втората четвртина и свиткајте го ролатот со помош на хартијата. Вака свитканите ролати оставете ги во фрижидер добро да се стегнат пред сечење. Деталите погледнете ги ОВДЕ.

Претходна статијаКОЛАЧ СО ОРЕВИ ЗА 20 МИНУТИ: Измати, излеј и испечи, состојките се мерат со лажица
Следна статијаНе знам точно што се ама ги послужив како предјадење, евтино и многу вкусно, подготовката е околу 5 минути