Дали знаевте дека желадот има лековити својства? Дознајте како да направите напиток кој ја лекува штитната жлезда.

Од желад можете да направите напиток сличен на кафе, кој има лековито декство на штитната жлезда. Треба да направите залиха од мелен желад, да варите по едно лажиче, еднаш дневно за регулирање на работата на штитната жлезда.

Зрелиот желад се лупи и меле. Пред употреба, прво малку пропржете го мелениот желад. Тоа можете да го направите во ѓезве каде ќе го сварите “кафето”, а потоа ќе го прелиете со 100 мл вода и варете уште 10 минути.

Единствена разлика во однос на вистинското кафе е што овој напиток треба да го процедите. Може да додадете шеќер и млеко.

Инаку кафето од желад ја подобрува крвната слика, лекува анемија.

Намалува болки во коските и зглобовите, особено кај жени после 40 години од животот и кај жени со менструални проблеми.