За најдобри резултати треба да се земе следната доза:

Eдна лажичка мед и 1/4 лажичка цимет,  два пати на ден во текот на три дена.

Медот  и циметот се антивирусни, антибактериски, и антифунгални.

Исто така,ги спречува инфекциите на мочниот меур и бубрежните инфекции, го намалува шеќерот во крвта, крвниот притисок и делува превентивно против артритис!