Хиџики се тенки кафеави алги од морето и претставуваат дел од многувековната традиционална исхрана на јапонците. Според јапонскиот фолклор, оваа алга е одговорна за густината, убавината и сјајот на црната коса на јапонците.
Хиџики алгите содржат повеќе калциум во споредба со иста количина на кравјо млеко (околу 14 пати повеќе калциум), железо, натриум, фосфор, калиум и јод.

Габичките на стопала и нокти: како можете да се избавите од неа!

Како да ја зголемите големината на градите за два броја!

Колку поголем – толку подобар: историјата на огромниот…

Со овој производ може безболно да се зголеми … од 5-7см за само неколку месеци

Тоа е ефикасно средство за подмладување! Брчките исчезнаа сосема без трага!

Како да се зголеми големината на градите за 2 за 1 недела!
Изобилуваат со витамини Б1, Б2, Б3 кои помагаат за одлична работа на нервниот систем и помагаат за регулирање на цревната флора бидејќи се богати со диетални влакна.
За луѓе кои боледуваат од остеопороза се препорачува хаџики алгите да ги внесат во својата исхрана поради високиот процент на калциум кој го содржат, и за оние кои патат од анемија и слични тегоби поради големата количина на железо.
Содржат 45-50 мг јод на 100 г.
Хаџики алгата спаѓа во дивите морски зеленчуци, а рибарите и професионалните нуркачи ја собираат жетвата во време на пролетната плима од март до мај. По собирањето алгите се варат и се сушат, а во таква форма и се продаваат. По обработката алгата станува црна. Сушената алга пред да ја готвите треба најпрво малку да ја покиснете во вода и да ја оставите да хидратира.
Хаџики алгата може да се сервира самостојно со соја сос, или пак да се меша со друга храна, како додаток на супи, различни варива или пак со ориз. Одлично се комбинира како додаток со риба.