Фото и рецепт: Тања Докузова

Потребни состојки:

1 кг киви (помали)

1 кг шеќер

500 мл вода

1 ванилин шеќер

1 лимон

Постапка:

Еден килограм киви се лупат и се ставаат во шербет направен од еден килограм шеќер со половина литар вода, да е провриен 5-6 минути.

Се вари околу 40-тина минути се додека кивите да станат стаклести, како проѕирни.

Може и една ванила ако сакате по вкус да ставите и малку лимон, бидејќи кивите се красатки и не мора. Она што е интересно е дека секое киви има посебна боја…