МНОГУМИНА НЕ ЗНААТ КАКО ПРАВИЛНО СЕ СОЛИ и затоа ХРАНАТА е блуткава: Готвач откри колку ТОЧНО СОЛ треба да се стави…

Кога точно се додава сол: на почетокот или на крајот на готвењето?

Еден готвач решил да спроведе експеримент. Тој вели дека за време на школувањето секогаш го учеле да додава сол на почетокот на готвењето, а тоа правило го следел слепо, никогаш не го доведувал во прашање.

И тогаш се запрашал што ќе се случи ако го направи спротивното. Тоа го направи, а резултатите ги сподели со гледачите на својот канал.

Излегува дека во повеќето случаи „професионалците“ биле во право. Затоа што кога ќе го посолите јадењето на почетокот на готвењето, додека храната е ладна, таа постепено ќе навлезе во храната и вкусот ќе биде порамномерен и поинтензивен.

Од друга страна, ако додадете сол на крајот од готвењето, храната ќе добие само обвивка од сол, па надворешните залаци ќе бидат премногу солени, а внатрешноста ќе биде блуткава.

А што ќе се случи ако заборавите да го посолите јадењето пред да го подготвите?

Во тие случаи, можете да го посолите подоцна, но повторно не како што обично тоа го правиме, односно едноставно да посипе целата планирана количина врз храна.

Готвачот советува: „Додавајте сол малку по малку, за да не се пресоли јадењето. Во секој случај, нема да биде совршено зачинето, но барем ќе избегнете прекумерно солење на јадењето.“