Сите ја фрлате „кожата“ на кромидот, а не знаете колку е таа добра за вашето здравје. Некои делови од зеленчукот редовно се фрлаат, како на пример, лушпата од кромид.

Еве кои се бенефитите од овој дел на кромидот:

-го намалува ЛДЛ холестеролот и крвниот притисок

-се бори против алергии

-ги намалува воспаленијата

Го поттикнува растот и функцијата на мускулите

-лекува депресија

-третира некои облици на рак

Останати употреби:

Некои луѓе ја препорачуваат кожичката на кромидот за смирување на јадеж од шуга и други проблеми со кожата. Исто така, чорбата од кромид е популарна за омекнување и мазнење на косата.