Цветовите од глуварче се користат за подготовка на сируп кој лекува настинки, бронхитис и гингивит (воспаление на непцата). Народната медицина познава многу рецепти кои го вклучуваат глуварчето, а може да послужи и како додаток во исхраната.

фото Ламија Бегиќ

За медот од глуварче се вели дека е најпопуларниот производ кој сè уште го подготвуваат нашите баби. Значи, овој рецепт и производ се пренесува од генерација на генерација. Медот од глуварче е здрав производ, а глуварчето е лесно да се набави, бидејќи го има насекаде, околу нас особено во пролет.

фото Ламија Бегиќ

Глуварчето потекнува од Европа, но е растение кое буквално расте насекаде и може да го најдете на полиња, паркови, па дури и на паркинзи. Неговите цветови се лесно достапни, па токму затоа нема да ви биде тешко да ги набавите состојките што ви се потребни за да го приготвите медот од глуварче. Во продолжение прочитајте зошто медот од глуварче е добар за здравјето, како лекува бронхитис и како се приготвува.

Мед од глуварче и здравје

Медот од глуварче обично се нарекува и „лек против кашлица“. Исто така, има позитивно влијание врз сузбивањето на бронхитисот, за што ќе пишуваме во посебен пасус.

Лековитите својства на медот од глуварче се огкедаат преку намалувањето на мастите во кр-вта, како и во отстранувањето на несаканите вирусни израстоци (брада-виците). Исто така, има многу лековито дејство врз таканаречените „пуша-чки бели дробови“, бидејќи ги чисти од штетните материи од цига-рите.

Глуварчето се користело како лек уште од многу одамна, но најчесто во некои ма-гиски ри-туали. Целото растение е лековито, само треба да го познавате периодот на берење на корењата и цветот, кои се собираат одделно.

За што е добар медот од глуварче?

Медот од глуварче е производ кој е добар за здравјето на целиот организам. Покрај тоа што влијае врз чистењето на белите дробови, овој мед е добар и за деток-сикација, а исто така доста добро го чисти црниот дроб и ги регенерира неговите клетки и ткиво.

Овој мед е прочистувач на организмот од ток-сини, кои предизвикуваат многу болести во организмот. Токму поради овие својства, медот од глуварче е добро да се зема превентивно.

Овој мед е особено препорачан за луѓе кои имаат висок холестерол, како и за оние кои стра-даат од „замастен црн дроб“. Кон-сумирањето на овој мед влијае врз целиот организам и е добро средство за ублажување на кашлицата. Медот од глуварче лекува и проблеми со уринарниот тракт и добро влијае врз разни инфекции на уринарниот тракт.

Глуварчето е лесно достапно растение, но сепак, секогашп треба да бидете внимателни. За исхрана се користи глуварче кое исклучиво е набрано од еколошки чиста средина, т.е. од тревник кој не бил третиран со пестициди. Инаку, сите делови од глуварчето (цвет, лист, корен) се употребливи.

Цветовите се берат од април до мај, листовите додека глуварчето е сè уште младо – пред да почне да цвета (бидејќи подоцна добиваат горчлив вкус), а коренот се вади во рана пролет или рана есен.

Листовите може да се користат свежи, но и сушени под сенка и на проветно место и да се користат за чај во текот на годината. Коренот исто така се суши, природно или во рерна (на температура до 40 степени Ц.). Доколку се одлучите за фармацевтски производи кои содржат екстракт од ова растение, следете ги приложените упатства.

Како да направите мед од глуварче

Треба да подготвите 200 набрани цветови од глуварче, 2 исцедени лимони, 2 литри вода и околу 2 килограми шеќер. Прво, глуварчето добро се мие, па кога ќе се исцеди, се става со два литра вода и се готви 20 минути до првото вриење. Кога ќе зоврие, процедете ја содржината од тенџерето.

Сега ставете 2 килограми шеќер во течноста што ја исцедивте и повторно ставете ја на оган и мешајте додека количината да се намали за половина. Потоа додајте го лимонот и продолжете да мешате.

Внимавајте шеќерот на дното да не ви загори, па затоа мешајте постојано додека да добиете густина на мед. Кога ќе ја достигнете соодветната густина, тогаш складирајте ја топлата смеса во тегли и медот е подготвен.

Покрај оваа варијанта каде готвењето е потребно за подготовка на медот, постои уште една што е поедноставна и каде што нема готвење. Наберете цветови од глуварче што ќе ги свртите нагоре со цветот и ќе ги наредете ги во тегла, па ќе наросите со шеќерот. За една тегла ќе ви биде потребно околу 250 г шеќер.

Секогаш завршете со шеќер и најодозгора додајте уште 20 г лимонтус. Можете да ги исчистите цветовите и да ги користите само венечните ливчиња.. Покријте го отворот на теглата со газа и ставете ја теглата на сонце. Овој процес е малку подолг, додека шеќерот и глуварчето да се топат (процесот трае 10 до 15 дена).

Кога смесата ќе се соедини и се претвори во мед, процедете ја преку газа и складирајте ја во друга стерилизирана тегла. Оваа мешавина е одлична за лекување на б олки во желудникот.

Сируп од глуварче без рецепт за готвење

Сирупот од глуварче се прави слично на медот од глуварче, само што е има малку потечна состојба од медот. Овој сируп не се вари, но сепак, пред сè треба да го сварите глуварчето што ви е потребно, во количина од 300 грама. Потопете го глуварчето во вода и оставете го да зоврие до „прв клуч“.

Оставете го преку цела ноќ и добро исцедете го следното утро. Во овој пијалок додајте 1,5 кг шеќер, 3 ванилин шеќер и 2 лимони кои ќе ги исечете на парчиња (претходно измијте ги добро). Дури сега започнува подготовката на мед од глуварче.

Ставете го тенџерето на рингла и вклучете ја на најниска температура. На овој начин ќе дојде до загревање и испарување, но не и до варење на смесата. Ова е потребно да се направи со цел да се добие соодветна густина на сирупот, која не смее да биде многу ретка или пак, густа како медот.

Сируп од глуварче против бронхитис и кашлица

Од глуварче можете да направите разни мешавини и пијалаци, па меѓу другото се прави и сок од глуварче, што е одлично за олеснување на стомачните проблеми. Бидејќи и медот и сирупот се одлични за кашлица, сирупот е одличен за најсилните форми на кашлица, односно бронхитисот.

Оваа мешавина ги премачкува бронхиите и ги чисти, а автоматски е многу полесно да се исфрли слузта што се акумулирала во белите дробови и на тој начин го отежнува дишењето. Веќе споменавме дека медот од глуварче популарно се нарекува и „лек против кашлица“. Медот и сирупот обично се кон-сумираат наутро, еднаш или двапати на ден. Една кафена лажичка е доволна за лекување на кашлицата.