Кога мајката вели „Те сакам“, тоа значи многу различни работи. Ова е писмо до мојот син за многуте вистински значења на моето „Те сакам“.

„Драг сине: Морам да ти кажам дека те сакам. И сакам да знаеш колку се сложени и значајни тие два зборови кои доаѓаат од мене. Ти ги кажувам во текот на целиот твој живот, но често се прашувам дали знаеш точно на што мислам кога ги кажувам.

Ти, мое дете, ја земаш мојата љубов здраво за готово. Треба да знаеш дека те сакам исто како што ти го знаеш своето име. Мојата љубов е твојата прва љубов, и ќе трае цел живот, дури и долго откако ќе ме нема. Но, ако некогаш се запрашаш, сакам да ти кажам што точно значи „те сакам“ за мене.
Кога велам дека те сакам, тоа е повеќе од природно чувство што мајката го има за своето дете. Тоа значи дека мислам на тебе цело време. Во текот на целиот ден, моите мисли за тебе се премногу за да се набројат.

Кога размислувам за тебе, тоа значи едноставна надеж дека го правиш најдоброто од овој момент. Ако си на училиште, често се надевам дека си задоволен, дека си трпелив, дека учиш и уживаш во животот.

Фото: Илустрација
Кога си дома, се надевам дека тој дом за тебе е спокоен, мирен и удобен. Ако си излезен со пријателите, се надевам дека си исполнет и среќен. Мојата љубов е многу повеќе од восхит. Мојата љубов е повеќе од гордост за тоа кој си и што ќе станеш. Мојата љубов е цврста надеж која никогаш не згаснува.
Те сакам, исто така значи дека си личноста за која би прекинала сè на светот. Ако некогаш ти требам, дури и ако (физички) не можам веднаш да бидам тука за тебе, во моето срце, јас сум покрај тебе, те држам за рака, те држам блиску.

Јас те водам напред. Јас сум таму за сè што ти треба. Без разлика каде си, јас сум со тебе. Без разлика на сè, секогаш можеш да ме повикаш. Кога ќе истрчаш надвор од вратата и ќе ме слушнеш како велам: „Чао, те сакам!“ запомни, тоа е она што значи. Бидејќи јас сум твојата мајка, мојата љубов е дел од твојот темел.

Мојата љубов ти помогна да прераснеш во тоа што си денес. Но, знам дека не е доволно. Се надевам дека ја знаеш твојата бесценета вредност, но сепак си скромен и грациозен. Се надевам дека мојата љубов ти помогна на твоето срце да стане силно, но сепак ранливо и отворено. Се надевам дека сите твои напори се храбри, но внимателни.

Се надевам дека твоето срце е дарежливо, но проникливо. Мора да веруваш дека си доволен за да го направиш овој свет малку подобар. Кога ќе ти кажам дека те сакам, исто така те потсетувам да веруваш во себе и да сакаш тоа што си.

Кога правам посебни работи за тебе, тоа не е да те слушам како велиш „благодарам“ или да внимавам на твоето ценење. Тоа е уште еден начин да се каже „те сакам”.

Кога ти го подготвувам појадокот пред да се разбудиш, тоа е затоа што сакам утрото да ти биде малку полесно. Моите внимателно изработени роденденски торти се начин да кажам: „Толку многу те сакам што моето време, енергија и креативност не се за никој друг освен за тебе денес“.

Кога се прашуваш зошто ти ја испеглав кошулата кога не го побара тоа од мене или зошто ти го приготвив омилениот оброк две вечери по ред или зошто се погрижив да ги најдеш твоите ракавици и капа на ладен зимски ден, тоа е само затоа што јас сакам да ти дадам малку утеха и радост, дури и ако едвај ги забележуваш.

Мојата љубов кон тебе нема да ги избрише твоите грешки. Нема секогаш да можам да те фатам кога ќе паднеш. Нема да бидеш поштеден од кршење на срцето или неуспех, а јас ќе бидам немоќна тоа да го спречам.

Но, мојата љубов кон тебе е причината зошто секогаш го сакам она што е најдобро за тебе. И додека најдоброто можеби не е секогаш најлесното, можеш да бидеш сигурен дека секогаш ќе имам простор да те охрабрувам, да се залагам или да те утешам.

Не е важно колку си далеку или колку старееме двајцата. Не е важно колку години ќе поминат или колку свои деца ќе имаш еден ден. Секогаш ќе бидеш оган во моето срце, најголема радост во моите сеќавања и причина зошто понекогаш останувам будна и загрижена.

Ќе те сакам во твоите најсреќни денови, ќе те сакам низ твоите најниски точки, ќе те сакам кога ќе ми го скpшиш срцето. Оваа моја љубов ќе добие илјада различни форми, но никогаш нема да се промени.

Како што старееш, можеби ќе заборавиш некои ситници што ги правев за тебе. Но, се надевам дека секогаш ќе знаеш колку значи кога ќе кажам дека те сакам,” пишува „Upworthy“.